Турция издирва с червена бюлетина четирима наши бивши граничари, обвинени

...
Турция издирва с червена бюлетина четирима наши бивши граничари, обвинени
Коментари Харесай

Турция издирва с червена бюлетина читирима наши бивши граничари

Турция търси с алена бюлетина четирима наши някогашни граничари, упрекнати в ликвидиране на нарушител и още веднъж изиска екстрадицията им. Случаят е от 2008 година, а през годините българите бяха оправдани и от българския съд, и от този в Страсбург. Днес, някогашните граничари настояват, че към момента няма публична информация по настояването на Турция, само че са обезпокоени, че за следващ път стартират борбата за правдивост.

Вече 16 годините Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков не напущат страната ни, защото макар оправдателните присъди на няколко инстанции, делото в Турция продължава.

" Трябва да привиквам да пребивавам с него. Така или другояче 16 години минаха. Няма възбрана за овакантяване на страната, само че не бих посмял. Те в случай че ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна ", сподели Михаил Цонков.

" Разчитам на българските управляващи да бъдем предпазени. Имаме уверението още преди години, когато организирахме всички срещи с основния прокурор тогава, че няма да се допусне да бъдем екстрадирани в Турция. И чакам това да не се случи ", съобщи Николай Костов.

През 2008 година покрай Резово, турски нарушител е хванат незаконно в български води. Не се подчинил и нападнал българските граничари. Стигнало се до гибелен изстрел, с който бракониерът е погубен.

" Това беше нашата работа, ние си я свършихме. Действахме съответно, сторихме каквото би трябвало, никой не е желал, несъмнено, да се стигне до тук, само че по този начин се случи ", означи Живко Петков.

След правосъдни съвещания, заключенията на българския съд са за самозащита и трагичен случай.

Няколко години по-късно съдът в турския град Къркларели стартира ново дело по искане на околните на починалия. И изиска екстрадиция за граничарите. У нас последваха митинги и отводи на българските управляващи да предадат сънародниците ни.

Вчера съдът в Турция е провел ново съвещание, на което още веднъж е изискал задържане на българските мъже.

" Ако фактически тази информация бъде доказана, то това значи, че по отношение на българските жители е издадена алена бюлетина по линия на „ Интерпол " за тяхното задържане и произвеждане по тяхното изгонване в Република Турция. Дали има сходен формален документ, който да е постъпил в българските способени служи и органи, аз не мога да кажа, ние за сходно деяние не сме известени ", изясни Росен Кожухаров, юрист на някогашните служители на реда.

Потърсихме и юриста от турска страна на граничарите, който удостовери за решението на съда. То обаче би трябвало да се изпрати до турското Министерство на правораздаването, което пък да го съобщи на Интерпол.

" Ние нямаме информация дали този иск е изпратен до Интерпол или не е. Турския съд желае посредством алена бюлетина тези български граничари да бъдат арестувани, с цел да може да им вземе показанията за повдигнатото обвиняване. Досега те не са дали своите отбрани пред турския съд ", съобщи Джошкун Молла, турски юрист на обвинените.

Към момента няма отговор на българските управляващи. Но граничарите могат да бъдат екстрадирани, единствено с решение на българския съд.

Вижте директното включване на Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР