Турция има спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие,

...
Турция има спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие,
Коментари Харесай

Турция иска военноморска база в Кипър, за да защити суверенните си права и интереси

Турция има незабавна потребност от военноморска база в Източното Средиземноморие, защото доста страни, най-много Съединени американски щати и Англия, употребяват войната в Сирия като предлог за усилване на военното си наличие в региона и към този момент са изпратили в него свои кораби, се споделя в обява на турския ежедневник „ Йени Шафак ”, представена от кипърските турски и кипърските гръцки медии.

В нея се показва, и че Източното Средиземноморие се трансформира в един от най-критичните и стратегически значими райони в света във връзка с енергетиката и военната сигурност, и като се има поради стратегическата позиция на Кипър в него, Турция би трябвало да предприеме съответни ограничения.

Като „ опасност ” за сигурността и ползите на Турция са избрани и осъществяваните от Кипър сондажи за газ и откриването на нови енергийни залежи край острова. Анкара се опълчва на тези енергийни проекти, като претендира, че огромна част от офшорната зона ѝ принадлежи и предизвести Кипър да не прави „ едностранни дейности ”.

Турция желае военната база да е нейна суверенна територия, с какъвто статут са двете военни бази на Англия на острова.

Изтеглянето на близо 35-хилядната турска окупационна войска от острова е един от най-конфликтните проблеми в договарянията по Кипърския въпрос, който бе и една от аргументите за прекратяването им през юли предходната година. Според анализатори стремежът на Турция да сътвори своя военна база в окупираните територии и по този метод да си обезпечи непрекъснато военно наличие на острова може още повече да затрудни напъните за разрешаване на десетилетния спор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР