Турция има право да участва в решението за Нагорни Карабах,

...
Турция има право да участва в решението за Нагорни Карабах,
Коментари Харесай

Ердоган слага Турция на равна нога с Русия в решението за Нагорни Карабах

Турция има право да взе участие в решението за Нагорни Карабах, колкото и Русия . Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че се надява двете страни да работят дружно за постигането на задачата.

В диалог с публицисти след молитвата в петък в Истанбул Ердоган направи отпратка към неотдавнашните изявления на президента на Азербайджан Илхам Алиев, призоваващи Турция да посредничи за прекъсване на огъня, като съобщи, че сходни думи не могат да бъдат оставени настрани.

" Азербайджан споделя, че в случай че Армения предложи на Русия (да посредничи), ние предлагаме Турция. Той споделя, че Турция също би трябвало да участва с Русия в тези мирни договаряния. Всъщност не съм чул негативна позиция от Русия в това отношение ", разяснява Ердоган.

На 12 октомври Алиев съобщи, че въпреки да не знае по кое време ще стартират договарянията с Армения, той желае и Турция да взе участие в договарянията.

Алиев сподели, че Минската група, основана за ходатайство в спора и ръководена от Франция, Русия и Съединени американски щати, е предубедена и че Турция, която съгласно него е международна мощ поради присъединяване ѝ в Сирия, Либия и други интернационалните спорове, би трябвало да взе участие в процеса на решение.

" Турция също е член на Минската група, за какво да не би трябвало да бъде измежду съпредседателите? Дори в случай че доста западни страни не желаят да я одобряват, думата на Турция е огромна, тя е изцяло самостоятелна ", настоя президентът на Азербайджан.

През последните седмици в Нагорни Карабах има тежки сражения, лишили живота на 600 души, в това число цивилни.

Областта се преглежда от Организация на обединените нации и интернационалното право за част от Азербайджан.

Световните сили, в това число Русия, Франция и Съединени американски щати, приканиха за ново преустановяване на огъня. Междувременно Турция поддържа правото на Баку на самоотбрана и изиска отдръпването на " окупационните сили " на Армения.

Русия посредничи за две примирия от 27 септември, когато избухнаха новите сражения, само че никое от тях не устоя дълго.

Отношенията сред двете някогашни руски републики Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 година, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР