Турция и САЩ обсъждат ново предложение на американската страна по

...
Турция и САЩ обсъждат ново предложение на американската страна по
Коментари Харесай

САЩ с ново предложение към Турция за ПВО системите й

Турция и Съединени американски щати разискват ново предложение на американската страна по въпроса за доставката за Анкара на системи за противовъздушна и противоракетна защита, съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар след среща с изпълняващия длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Патрик Шанахан във Вашингтон, заяви ТАСС.

"След разнообразни стадии в договарянията за доставка на зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът " американската страна направи на нашата ново предложение, обвързвано със системите за противовъздушна и противоракетна защита, от които имаме потребност. В момента нашите способени органи и публични представители водят интензивни договаряния по въпроса ", сподели Акар, представен от турското министерство на защитата.

Той означи още, че Турция чака да бъдат изпълнени уговорките към нея във връзка с изтребителите от пето потомство Ф-35. "Ние изпълнихме всички наши отговорности в границите на плана Ф-35. И всички страни признават това. Очакваме, че осемте страни - участнички в плана ще изпълнят отговорностите си към нас ", сподели турският министър на защитата. По думите му, представени от Ройтерс, образованието на турски водачи и екипи по поддръжка продължава.

Ройтерс осведоми, че Турция е предложила на Съединени американски щати двете страни да образуват техническа комисия под егидата на НАТО, която да откри дали съветските системи С-400 заплашват изтребителите Ф-35, както твърди Вашингтон. Съединени американски щати още не са се произнесли по въпроса за съставяне на такава комисия, прецизира организацията.

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл " заяви по-рано, че по време на консултациите тази седмица Вашингтон и Анкара не са съумели да преодолеят несъгласията си във връзка с придобиването от Турция на съветски зенитно-ракетни системи С-400. Изданието отбелязва, че най-вероятно разполагането на С-400 в Турция ще стартира през идващите два или три месеца, което "оставя малко време за разрешаване на противоречивия въпрос ".

През 2016 година стана известно, че Турция и Русия водят договаряния за доставка на С-400. През септември 2017 година Русия удостовери, че е подписан контракт, а президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е импортиран задатък по договорката. Съединени американски щати поставят дейни старания да не позволен доставянето на съветските системи С-400 на Турция. По-рано Пентагонът съобщи, че пазаруването на С-400 от Турция слага под опасност по-нататъшното присъединяване на Анкара в плана за основаването на най-новите американски изтребители-бомбардировачи Ф-35.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР