Турция, и по-специално Истанбул, са една от най-атрактивните дестинации за

...
Турция, и по-специално Истанбул, са една от най-атрактивните дестинации за
Коментари Харесай

В тази съседна държава жилищата са по-евтини, отколкото у нас

Турция, и по-специално Истанбул, са една от най-атрактивните дестинации за вложителите, решили да вложат средствата си в парцели зад граница. През последното десетилетие растежът е забележителен. Единствено при започване на пандемията имаше лек отлив, само че през последната година той беше изцяло обезщетен.

Цените и мекият климат. Това са двете съществени аргументи, които притеглят чужденците в южната ни съседка. В последно време българите също са привлечени на локалния пазар заради първия фактор. У нас цените на парцелите порастват доста и към този момент са много над тези в Турция, даже в мегаполиса Истанбул. Не би трябвало да се пропуща и фактът, че след мощното земетресение в края на предишния век, качеството на строителство доста се увеличи. Друг доста значим фактор е, че жилищата не се продават в стадий на градеж, а подготвени – със наложително направена баня и кухня. Разпределението на пространствата също е доста по-функционално от това, което се предлага на българския пазар.

Средната цена на жилище в Истанбул е към 800 EUR/кв.м, което съпоставено с пазар в София и градове като Пловдив, Варна и Бургас, е много съперника цена. Обзаведен ваканционен апартамент на втора линия в Анталия може да се купи против малко над 700 EUR/кв.м. Става дума за офертни цени. Реалните са по-ниски, разясняват медиатори и прецизират, че действително покупко-продажби се подписват на към 20% по-ниски стойности. В случай, че договорката се осъществя без медиатор и покупката е непосредствено от притежателя, то при пазарлък цената може да падне и на половина. Така че в известните турски ваканционни селища, умерено може да се купи парцел за към 400 EUR/кв.м. А това е много атрактивна цена на фона на парцелите във ваканционните курорти към Варна и Бургас.

Това, което би трябвало да се има поради при покупката на парцел в Турция, е преди всичко дали инвестицията е преференциална. Второто е доходността от отдаване чартърен, която ще ви покаже за какъв брой време ще изплатите инвестицията и по кое време ще започнете да печелите от нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР