Турция е забранила транзитния износ на стоки към Русия, които

...
Турция е забранила транзитния износ на стоки към Русия, които
Коментари Харесай

Турция за първи път блокира транзита на санкционирани стоки към Русия

Турция е забранила директния експорт на артикули към Русия, които са включени в забранителните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Това се случа за първи път от началото на войната в Украйна и е отклоняване от досегашната политика на Анкара, която отхвърля да се причисли към западните наказания против Москва.

Обемът на износа от Турция към Русия доближи рекордни равнища през 2022 година, откакто страната стана един от главните направления за заобикаляне на европейското и американското ембарго.

Годишното нарастване на износа е към 3 милиарда $ - това е и оценката на вредата, която съветските компании ще би трябвало да поемат поради решението на турските управляващи да спрат преноса.



Европейски Съюз и Съединени американски щати започнаха да ползват ответни ограничения против паралелния експорт, като предизвестяват страните, които спомагат за нарушаването на санкционния режим по отношение на Русия с вторични наказания, сходни на тези, наложени против Иран.

Блокирането на преноса е обвързвано с присъединяване на Турция в митническия съюз на Европейски Съюз. Оформянето на артикули от европейски и американски генезис се случва в европейската митническа система, в която съществува възбрана за експорт към Русия на съответни артикули.

Ако стоките са с турски генезис или не попадат под наказания, Анкара не ги блокира.

Руските логистични компании към момента имат " малка врата " за заобикаляне на глобите през Турция, само че това ще оскъпи доста крайната стойност на стоките. Възможно е предопределените за пренос артикули да се обмитяват в Турция, и откакто се платят всички дължими такси и налози, да се оформят още веднъж за експорт, като този път произходът им ще е официално турски.

Това ще докара до закъснение с най-малко 3-4 дни на превоза и нарастване на себестойността на износа.

Санкциите на Европейски Съюз и Съединени американски щати против Русия засягат общо 10 000 артикули - електроника, аварийни елементи, съоръжение, химически артикули, артикули за авиацията и други

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР