Турция е най-изгодният коридор за пренос на газ от Източното

...
Турция е най-изгодният коридор за пренос на газ от Източното
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката на Турция: Страната ни е най-изгодният маршрут за газ от Източното Средиземноморие


Турция е най-изгодният кулоар за транспорт на газ от Източното Средиземноморие, съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез, представен от турската организация ИХА. 

Министърът взе участие през вчерашния ден в гала по полагането на първата тръба от газопровод, който ще обезпечи преноса на газ от черноморското находище Сакария към газопреносната мрежа на Турция.

След церемонията министърът се включи в телевизионно предаване.

Дьонмез уточни, че въпреки изследванията за въглеводороди в Средиземно море до момента да не са дали резултат като този в Черно море, където Турция откри обилни запаси газ, страната не е изоставила изцяло очакванията си за средиземноморския басейн.

" Отново ще погледнем там, не сме пренебрегнали Средиземноморието. Но предпочитан регион ни е Черно море ", сподели министърът.

По думите на Дьонмез Турция е укрепила както своята лична сигурност във връзка с потреблението на сила, по този начин и е съдействала за сигурността на Европа с подкрепяните от нея планове, в които е сътрудник. 

" Единият от тях е ТАНАП, различен е Турски поток, колкото и да се дискутира той ", сподели Дьонмез.

Министърът акцентира, че страната му предлага най-икономичният маршрут за експорт на източносредиземноморския газ, добавяйки, че диалози за това е имало с Израел още преди развалянето на двустранните връзки с Турция.

По думите му обаче прогрес не е бил маркиран, а предходното държавно управление на Израел е имало отрицателно отношение.

" В последно време новото държавно управление сподели, че гледа по-положително на тези въпроси. Това не са тематики, които ще станат от през днешния ден за на следващия ден. Ако източносредиземноморският газ желае да стигне до пазарите, най-икономичният, най-бързо осъществимият кулоар е Турция ", сподели той. 

Дьонмез означи, че въпреки първоначално доста да се е говорило за плана EASTMED за транспорт на газ от Източното Средиземноморие към Гърция, Съединени американски щати и други страни са изтеглили поддръжката си за него, откакто е станало ясно, че той не е стопански преференциален и реализацията му ще отнеме доста време.

По отношение на изгражданата от Турция газова връзка с черноморското находище министърът сподели, че чака тя да бъде издигната до края на годината, а дължината й ще е от 170 км.

Дьонмез посочи, че газът, който Турция ще създава от Черно море, ще е на доста по-евтина цена.

Очаква се изпомпването на газ по новата тръба да стартира още при започване на идната година. Тръбопроводът ще свързва газовото находище Сакария с апаратура за обработка на газа на пристанище Фильос в окръг Зонгулдак, откъдето през първото тримесечие на 2023 година ще стартира изпомването на газ към газопреносната мрежа, заяви през вчерашния ден президентът Ердоган, представен от " Дейли сабах ".

По думите на президента през първото тримесечие на идната година ще се придвижват на ден към 10 млн. куб.м природен газ, каквото ще е производството на първи стадий.

След 2026 година находището в Сакария ще доближи върховото си произвеждане.

Турция преглежда енергетиката като " ключ към районно съдействие, а не като сцена на напрежение и спор ", акцентира Ердоган.

Президентът заяви още, че новият, четвърти сондажен транспортен съд, с който Турция се снабди, ще бъде наименуван " Абдулхамид Хан " на името на османския султан Абдул Хамид Втори.

Министърът на енергетиката Дьонмез означи на церемонията през вчерашния ден, че газовото находище в Черно море ще остане в историята като най-бързо създаденият план за офшорни находища - от изследванията до първото произвеждане.

Той акцентира, че това е първият обект на Турция за дълбоководно добиване на газ от морето, само че няма да е последният.

На втория стадий се чака прехвърлянето на природен газ от находището Сакария да бъде повишен от 10 млн. куб.м на 40 млн. куб.м, сподели още Дьонмез.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР