Турция е изправена пред риск от изключване от Съвета на

...
Турция е изправена пред риск от изключване от Съвета на
Коментари Харесай

Експерти: Турция е изправена пред риск от изключване от Съвета на Европа

Турция е изправена пред риск от изключване от Съвета на Европа (СЕ), водещ орган по правата на индивида, откакто не е изпълнила правосъдно решение от 2019 година за освобождение на арестувания предприемач и човеколюбец Осман Кавала, съобщи Ройтерс.

Комитетът на министрите на съдебна експертиза стартира процедура за нарушаване против Анкара, в която към този момент се натъртва на разговора, само че в последна сметка може да се стигне до премахване на Турция или до преустановяване на участието ѝ, споделят специалисти.

Запитан за евентуалните ограничения, представител на съдебна експертиза съобщи пред Ройтерс, че Комитетът на министрите би трябвало да вземе решение за стъпките и тяхното време.

Данните на Европейски съд по правата на човека демонстрират, че той е постановил 3820 решения във връзка с Турция в интервала 1959-2021 година, от които 3385 са включвали най-малко едно нарушаване на правата - най-високият брой от всички страни. Турция има най-голямото население измежду 46-те страни членки и е подписала Конвенцията преди доста от тях.

Това е вторият път, в който се образува произвеждане против страна членка. В предходния случай Азербайджан в последна сметка извърши решение.

Експерти обръщат внимание, че евентуално премахване на Турция би лишило 85 милиона жители от механизъм, който да отбрани правата им. 

Турски съд осъди на 25 април т.г. на пожизнен затвор предприемача Осман Кавала, намирайки го за отговорен за опит за събаряне на държавното управление посредством финансиране на антиправителствените митинги през 2013 година. Шестдесет и четири годишният Кавала се намира в пандиза към този момент пет години без присъда и отхвърля обвиняванията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими поради митингите за парка " Гези ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР