Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през проливите Босфор

...
Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през проливите Босфор
Коментари Харесай

Турция е готова да пропуска през Босфора и Дарданелите кораби със зърно от Украйна

Турция е подготвена да подсигурява гладко прекосяване през проливите Босфор и Дарданелите на кораби със зърно, идващи от украински пристанища. Това заяви турската новинарска телевизия Хабер Глобал, като се базира на източници от турското министерство на националната защита.

Доколкото ни е известно, нито един транспортен съд не е потеглил от Украйна. Но в случай че дойде, той ще бъде позволен да премине през проливите, се споделя в акаунта в обществената мрежа Екс (X) на Хабер Глобал.

Междувременно новинарският портал Елипс Хабер, базирайки се на свои източници в турското министерство на защитата, оповестява, че " първи транспортен съд към този момент е тръгнал през новия кулоар ".

В. „ Гардиън “ също осведоми, че цивилен кораб е потеглил от Одеса по краткотрайния кулоар, основан, откакто Москва се отдръпна от контрактуваната под егидата на Организация на обединените нации Черноморска зърнена самодейност.

Междувременно от министерството на националната защита на Турция оповестиха, че Анкара поддържа възобновяването на договорката за износа на зърно от украински пристанища и следи от близко напъните на други страни за организирането на различни направления през Черно море, съобщи турската телевизия НТВ.

Усилията ни са ориентирани главно към възобновяване на съглашението за зърнения кулоар. Други страни работят по различни направления и способи. Ние следим от близко всичко това. Проблемът е по какъв начин комерсиалните кораби могат безвредно да доближат до турските проливи. Няма да има проблем за прекосяването на тези плавателни съдове през проливите, показаха от министерството на защитата на Турция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР