Турци, киргизстанци, молдовци, унгарци, румънци допълват палитрата от наети чужденци

...
Турци, киргизстанци, молдовци, унгарци, румънци допълват палитрата от наети чужденци
Коментари Харесай

По Черноморието наемат работници дори от Непал, Индия и Бангладеш

Турци, киргизстанци, молдовци, унгарци, румънци допълват палитрата от наети чужденци

По българското Черноморие продължава да няма задоволително работна ръка за лятото, по тази причина се наемат хора даже от екзотични страни като Бангладеш, Непал и Индия.

Търсят се хора както със характерно, по този начин и без никакво обучение. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в района на Бургас са оповестени към 6000 свободни места в областта на хотелиерството и ресторантьорството, оповестява bTV.

Най-голям е ползата на работодателите към наемането на жители от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Но все повече хотелиери разчитат и на служащи от трети страни, като наемат чиновници и от Индия, Непал и Бангладеш. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран личен състав - служащ кухня, сервитьор, камериер и хигиенист.

„ Ако някой ми беше споделил преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да допускам. Тенденцията фактически се усилва. Все повече сътрудници натъртват на чужденците, тъй като те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно “, обяснява хотелиерът Румен Мончев, при който част от личния състав е от румънци, унгарци, украинци и турци.

Високия % на служащите от Турция по българските курорти Мончев обяснява със следното: „ След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, доста хотели там затвориха, на процедура невероятно е да работят и тези хора търсят прехранване насам. Естествено, тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и въпреки всичко идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия от ден на ден се усилва “.

От Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ регистрират някои причини, които изясняват рецесията на фрагменти в туризма - понижаване на трудоспособното население в България и несъответствието сред търсене и предлагане на работна мощ.

" Поради тази причина приказваме за недостиг на квалифицирани фрагменти “, съобщи Пенка Кирилова - шеф на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ в Бургас.

За да не се задълбочава казусът с неналичието на български служащи, хотелиери оферират да се отпускат стипендии на възпитаници и студенти, учащи се в другите учебни заведения по туризъм. От Агенцията по заетостта също търсят решение на казуса с неналичието на фрагменти, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания личен състав. Периодично се провеждат безвъзмездни курсове по специалности, свързани с туристическия отрасъл.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР