Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за Би

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за Би
Коментари Харесай

Анкара няма нищо против Русия или Сирия да накара кюрдите да се изтеглят

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в изявление за Би Би Си, че Анкара не би била срещу, в случай че въпросът за изтеглянето на кюрдските сили от северната част на Сирия бъде решен от Москва и Дамаск, съобщи ТАСС.

"Русия ни дава обещание, че от тази страна (на турско-сирийската граница) няма да има Кюрдска работническа партия /ПКК/ и (сирийските кюрдски) Сили за отбрана на народа /СЗН/. Ако Русия дружно със сирийската войска изтласкат СЗН от района, ние няма да бъдем срещу ", съобщи министърът.

Турция счита, че ПКК и СЗН са свързани и ги дефинира като терористични организации, припомня ТАСС.

Чавушоглу означи, че Москва играе ролята на медиатор в разговора сред Анкара и Дамаск. Той сподели също, че счита президента на Сирия Башар Асад за некадърен да сплоти страната.

Коментирайки изказване на американския президент Доналд Тръмп, че "не е давал зелена светлина " за турската интервенция в Сирия, Чавушоглу съобщи, че неговата страна не е чакала позволение от никого. "От никого не сме чакали зелена светлина. Ние искахме да работим със Съединени американски щати, само че те не извършиха своите отговорности ", акцентира Чавушоглу.

Той добави, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да се откаже от плануваното посещаване в Съединените щати, в случай че Вашингтон вкара наказания против него или членове на фамилията му.

"(Президентът на Съединени американски щати Доналд) Тръмп предложения президента Ердоган. Той одобри поканата. Ако обаче против него или неговото семейство бъдат въведени някакви наказания, то сходно посещаване губи смисъл ", означи министърът.

Ердоган е поканен да посети Вашингтон на 13 ноември, само че съобщи, че ще вземе решение за визитата след диалози с американската делегация, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, която в момемнта се намира в Анкара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР