Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристига днес в окупираните територии

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристига днес в окупираните територии
Коментари Харесай

Турският дипломат №1 на консултации в Кипър

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу идва през днешния ден в окупираните територии на Кипър. Той ще стартира самобитни " съвещания " с локалната власт, като в понеделник му предстоят срещи с представители на политическото управление на кипърските турци, оповестява БНР.

Визитата му идва след несполучливата, близо едноседмична задача на специфичния делегат на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют в Кипър. След шест кръга съвещания и неофициална взаимна среща през вчерашния ден вечерта в Никозия, водачите на двете кипърски общности не съумяха да се спогодят за техническо задание, което би трябвало да образува основата за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос.

Въпреки неуспеха Джейн Хол Лют напусна Кипър, изразявайки вяра, че двамата кипърски водачи - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и водачът на кипърските турци Мустафа Акънджъ - ще съумеят да насърчат ефикасен разговор.

" През седмицата имахме съществени полемики, които бяха доста фокусирани. Това е непрестанно изпитание и двамата водачи са решени да продължат този развой ", уточни Джейн Хол Лют в изказването си след последната неофициална среща.

От своя страна Никос Анастасиадис разяснява, че " не е отчаян, тъй като процесът е в ход ".

Според водача на кипърските турци Мустафа Акънджъ " страните са съгласни, че напъните за довеждане докрай на заданието ще продължат ".

В близко време следва Джейн Хол Лют да показа отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, на чиято база той да вземе решение за метода, по който ще се движи процедурата.

Припомняме, че близо една трета от остров Кипър е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния контракт от 1960 година. Създадена е Севернокипърска турска република, приета само от Република Турция. Окупираните територии са разграничени посредством " зелена линия ", дълга 180 км и охранявана от войски на Организация на обединените нации. Тази самобитна граница минава през столицата Никозия, която е последната разграничена столица в света след рухването на Берлинската стена. През 2007 година елементи от нея са разрушени откъм южната ѝ половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР