Турският външен министър Мевлют Чавушоглу избра българския град Шумен за

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу избра българския град Шумен за
Коментари Харесай

Турският външен министър пред БНТ: Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу избра българския град Шумен за обичайния мюсюлмански ифтар. Той даде особено изявление за Българска национална телевизия.

Българска национална телевизия: Уважаеми господин министър, добре пристигнали в България. Защо избрахте тъкмо Шумен за това посещаване и този Ифтар?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: " Знаете, че Шумен се намира в Лудогорието. Това място, което се слави със своите борци. Тук живеят и доста наши сънародници и по-специално, тъй като в никакъв случай до момента не бях идвал тук, а имах огромно предпочитание да посетя Шумен. Бил съм във Варна, до момента в който бях ръководител на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Бил съм и в Балчик, само че не и в тази част на страната. Затова избрахме особено това място ".

Българска национална телевизия: Знаете, през днешния ден беше значим ден за България, тъй като се организира първото съвещание на 49-ото Народно заседание. Какво ще донесе това на двустранните връзки?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: " Най-напред бих желал да отбележа голямата помощ, която получихме от България след земетресението в Турция. Най-напред изричам големи благодарности на президента Румен Радев. България беше първата страна в Европа, която изпрати избавителни екипи и помощ в нашата страна. От друга страна, от тук бяха изпратени голям брой палатки и артикули от първа нужда за потърпевшите. България беше и първата страна в Европа, която смъкна на половина своите флагове в памет на жертвите. България и Турция имат отлични връзки - ние сме съседи и съдружници и развиваме съдействие на всяко едно равнище. Имаме общи позиции и сме солидарни по разнообразни тематики като миграцията. Ние също бяхме покрай България, да вземем за пример по време на Коронавирус пандемията. Знаете също по този начин, претърпяваме енергийна рецесия поради войната в Украйна и подписването на съглашението сред " Булгаргаз " и " Ботаж " беше израз на нашето другарство. Така в този сложен миг, увеличавайки потенциала на природния газ, който идва от Азербайджан, желаеме да помогнем на България и другите другарски страни. От друга страна, в Турция имаме и 5 терминала за полутечен газ. Нашето другарство с България не зависи от това кой е на власт. За нас най-важното е в България да бъде основано устойчиво държавно управление. Ние не бихме се намесили във вътрешните работи на страната, само че през последните 2 години 5 пъти бяха извършени избори. Създаването на устойчиво държавно управление ще бъде добре за целия район. Знаете, че и на Балканите има несъгласия. Всички сме пострадали от следствията, които донесе войната. И освен ние, а целият свят. Затова и с откриването на Народното събрание пожелаваме триумф на всички политически партии във връзка с съставянето на държавно управление ".

Българска национална телевизия: Преди седмица на посещаване в Турция беше външният министър на Русия Сергей Лавров. Тогава Вие още веднъж заговорихте за реализиране на обективен мир. Какво разбирате под правдивост?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: " Казваме го всякога. Не го казахме за първи при визитата на Сергей Лавров в Турция. Когато приказваме за обективен мир, считаме, че той би трябвало да бъде обективен и за Украйна, тъй като както останалите страни, по този начин и Турция поддържа запазването на териториалната целокупност и границите на Украйна. Разбира се, мина повече от година от началото на войната. За страдание спорът продължава и се задълбочава. В месеците пред нас и двете страни се приготвят за още по-големи набези. Това също буди паника в нас. Затова считаме, че час по-скоро, сядайки на масата за договаряния и посредством дипломация, би трябвало да бъде реализиран обективен мир, който и двете страни биха приели ".

Българска национална телевизия: НАТО се разраства. Турция ратифицира приемането на Финландия, само че не по този начин стои въпросът с Швеция. Как виждате бъдещето на Алианса в този подтекст?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: " НАТО се уголемява, а Турция постоянно е подкрепяла " политиката на отворените порти ", само че въпреки всичко НАТО е и алианс за сигурност и носи отговорност за сигурността на всички членове на съюза. Затова и на срещата в Мадрид беше препотвърдено, че една от двете най-големи закани е терорът. В този ред на мисли мога да кажа, че Турция и Швеция са свързани от историческо другарство, само че за жалост в Швеция не престават да съществуват терористични организации - притеглят хора, в това число събират пари за финансиране на тероризма. Продължава и терористичната агитация. Бихме разгледали кандидатурата им откакто изпълнят условията от Мадрид. Без значение от признатите закони и декларираните позиции, желаеме да забележим тяхното приложение ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР