Турският външен министър каза днес, че план за облекчаване на

...
Турският външен министър каза днес, че план за облекчаване на
Коментари Харесай

Турция подкрепя руски план за износ на украинско зърно

Турският външен министър сподели през днешния ден, че проект за облекчение на световната продоволствена рецесия посредством рестартиране на украинския експорт на зърно по морски кулоар е " рационален " и изисква повече диалози с Москва и Киев, с цел да се подсигурява сигурността на корабите, съобщи Ройтерс.

Говорейки на взаимна конференция с съветския външен министър Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу сподели, че срещата им в Анкара е била ползотворна, в това число - с изразена воля за връщане към договарянията сред Москва и Киев за допустимо преустановяване на огъня.

Лавров сподели, че Украйна е тази, която би трябвало да реши казуса с доставките на зърно посредством разминиране на черноморските си пристанища и че Русия не би трябвало да подхваща никакви дейности, тъй като към този момент е поела нужните задължения.

„ Ежедневно заявяваме, че сме подготвени да подсигуряваме сигурността на корабите, които напущат украинските пристанища и се насочат към (турските води), подготвени сме да създадем това в съдействие с нашите турски сътрудници “, сподели той след диалозите с Чавушоглу.

Споразумение по въпроса обаче още няма, тъй като Украйна не взе участие в срещата в Анкара, отбелязва Би Би Си.

Киев съобщи, че се нуждае от " ефикасни гаранции за сигурност ", преди да може да стартира доставки, като изрази опасения, че Москва може да употребява евентуалния кулоар, с цел да се придвижи към южното ѝ пристанище Одеса.

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари спря износа на зърно от Черно море от Киев, заплашвайки света с продоволствена рецесия. Организация на обединените нации прикани двете страни, както и морската съседка и членка на НАТО Турция, да договорят кулоар.

Москва отхвърля да поеме отговорност за интернационална продоволствена рецесия. Тя сочи като причина за нея западните наказания.

Евентуална договорка може да включи турски военноморски конвой за кораби, напускащи Одеса и други украински пристанища, които сега са блокирани от съветския флот, и се насочат към турските проливи и международните пазари.

Чавушоглу сподели, че има вяра, че светът би трябвало да работи дружно, с цел да отвори безвреден проход за украинския селскостопански експорт и че Турция преглежда съветските претенции за унищожаване на рестриктивните мерки върху износа на селскостопански артикули като " доста законни ".

Европейският съюз неколкократно акцентира, че досегашните му наказания среще Русия не засягат нейния селскостопански експорт както и износа на изкуствени торове.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от Би Би Си, сподели, че страната му избира да договаря въпроса за зърното основно посредством Организация на обединените нации. той повтори, че всяка договорка за разминиране на украинските пристанища не трябва да сигурността на страната му.

Кулеба сподели още, че се доверява на турския флот да охранява всеки предстоящ безвреден маршрут за корабите, които напущат Украйна.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР