Турският президент Тайип Ердоган заяви, че страната му е била

...
Турският президент Тайип Ердоган заяви, че страната му е била
Коментари Харесай

Турция скъса търговските отношения с Израел

Турският президент Тайип Ердоган съобщи, че страната му е била принудена да приключи комерсиалните връзки с Израел и спря комерсиалния оборот, чийто размер доближи 9,5 милиарда USD.

„ Събитията, които се развиха сред Израел и Палестина, са неприемливи. Израел умъртви 40 000-45 000палестинци. Като мюсюлмани, за нас беше невероятно просто да следим. Бяхме принудени да предприемем дейности и направихме нужната стъпка. Имахме търговски оборот от 9,5 милиарда USD, в този момент го спряхме “, сподели той пред кореспонденти в Истанбул. Речта беше излъчена в акаунта на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването в X (бивш Twitter).

Турският водач означи, че преди този момент се е срещал с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в Съединените щати още преди експлоадирането на актуалната рецесия. „ Срещнах се с него тогава с причина, само че с цел да покажа, че Турция и Израел могат да подхващат някои стъпки дружно. Но Нетаняху се оказа безсърдечен и сподели тази безмилост към деца, дами и възрастни хора [в Газа]. Целият Запад и изключително Съединените щати работят в полза на Израел “, сподели той.

На 9 април турското министерство на търговията въведе ограничения върху търговията с Израел за 54 типа артикули. Вечерта на 2 май министерството разгласи цялостно прекъсване на покупко-продажбите за експорт и импорт с Израел. Според турския министър на търговията Омер Болат Анкара ще се съобрази с решението за търговски наказания против Израел, до момента в който не приключи огъня в линията Газа и не обезпечи гладко снабдяване на филантропична помощ в района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР