Турският президент Реждеп Ердоган подкрепи амбицията на Украйна за членство

...
Турският президент Реждеп Ердоган подкрепи амбицията на Украйна за членство
Коментари Харесай

Ердоган подкрепи Украйна за НАТО

Турският президент Реждеп Ердоган поддържа упоритостта на Украйна за участие в НАТО по време на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул и увери, че Турция ще продължи да поставя старания за реализиране на мир сред Украйна и Русия, съобщи БНР.

Нашето най-искрено предпочитание е да се върнем към напъните за мир, съобщи Реджеп Ердоган и означи, че не престават договарянията с Москва и Киев за замяна на военнопленници. Според него, съветският президент Владимир Путин може да посети Турция идващия месец, когато този въпрос още веднъж ще бъде подложен.

Турският президент добави, че Анкара поддържа удължаването с две години на Черноморската самодейност за зърното , като чака съглашението да продължи най-малко още три месеца след приключването му на 17 юли. Доставките на зърно се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли м. година сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации. В Истанбул бе основан взаимен координационен център за ревизиране на товарите.

Същевременно в поддръжка концепцията за удължение периода на съглашението се разгласи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който посочи, че документът играе значима роля за световната продоволствена сигурност.

Междувременно американският президент Джо Байдън съобщи пред Си Ен Ен, че не счита, че има единогласие в алианса по въпроса за участието на Украйна тъкмо в този миг. Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан уточни, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс „ ще бъде значим стадий по пътя към участието “ на Украйна, само че добави, че следва още път пред Киев.

Украинската контраатака против съветските сили е по-бавна, в сравнение с се е очаквало, разяснява почитан чиновник на Пентагона, само че посочи, че е прекомерно рано да се вършат изводи за вероятностите за триумфи на бойното поле за Киев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР