Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че политическите и културните
Коментари Харесай

Ердоган: Политическите и културните граници на Турция се простират далеч отвъд официалните ѝ граници

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че политическите и културните граници на Турция се простират надалеч оттатък формалните ѝ граници - " от Адриатическо море до Великата китайска стена ", съобщи Анадолската организация.

Ердоган сподели това след вчерашното съвещание на Министерския съвет на Турция, отправяйки рецензии към тези в страната, които съгласно него не гледат съответно на " кланетата в Газа, палестинския въпрос, идеята за Йерусалим ".

" Политическите и културните граници на Турция не стартират от формалните ѝ граници, а от една доста по-широка линия, разпростряла се от Адриатическо море до Великата китайска стена ", сподели той, добавяйки, че " когато стартираме да гледаме на тези географски територии като нещо отвън нас, тогава родната земя също ще бъде в заплаха ".

Президентът цитира видния публицист, стихотворец и политик Яхия Кемал Беятлъ, роден и отраснал в Скопие, който по това време е част от Османската империя, само че се оказва отвън рамките ѝ след Балканската война, а носталгията по града бележи забележителна част от творчеството му.

" Дори и раздялата да продължи дълго, даже и да минат доста години / даже и ние да не сме във вас, вие още веднъж сте в нас ", цитира Ердоган стихове на Беятлъ и продължи: " Всъщност изпитваме същото възприятие към всеки сантиметър земя в нашето сърце. Когато стартираме да гледаме на тези географски територии като нещо отвън нас, тогава родната земя, с която в този момент разполагаме, също ще бъде в заплаха ".

" Ако не реагираме на протичащото се в Газа през днешния ден, няма да можем да попречим на нахлуващия фанатизъм, наименуван обетована земя, да се простре и до личните ни земи на следващия ден ", продължи Ердоган. " Поради тази причина споделяме, че всяко събитие, което се случва по четирите ни краища - от Балканите до Кавказ, от Черно море до източните крайбрежия на Средиземно море, ни визира директно. Мястото на Карабах в нашите сърца е същото като мястото на Газа в нашите сърца. Както не вършим разлика сред Босна и Алепо, Триполи и Балх, Солун и Мосул, по този начин и виждаме по един и същи метод нашите антични градове и Йерусалим ", съобщи още той.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР