Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че християните ще могат

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че християните ще могат
Коментари Харесай

Ердоган: Християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че християните ще могат да посещават " Света София " в Истанбул и в бъдеще. В изказване по случай наближаващия заветен за мюсюлманите празник Курбан байрам, Ердоган подчертава на реакциите, които не престават по отношение на превръщането на " Света София " от музей в джамия след към 90 години.

" Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви условия " Света София " е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме назад в джамия, по този начин, както са ни я завещали нашите предци. Зеницата на Истанбул, " Света София ", която Завоевателят (султан Мехмед Втори - б.ред.) трансформира в джамия през 1453 година, ще продължи да служи за поклонения на нашия народ, на целия мюсюлмански свят.

Както мюсюлманите, по този начин и християнският свят също ще може да посещава " Света София ". Вярвам, че всички са удовлетворени от това, че този храм, който преди 567 година е бил увенчан като джамия, в този момент, вместо музей, ще се употребява съгласно предназначението си ", сподели Ердоган.
Протести в Гърция против превръщането на храма " Света София " в джамия Стотици гърци се събраха в центъра на Атина
По думите на турския президент следва възобновяване на интериора и външността на „ Света София “.

" Към момента имаме да вършим разнообразни действия по възобновяване на вътрешността на „ Света София “ и покрайнините й. Целта на всички тези действия е да представим нашата " Света София " в освежен тип на цялото човечество, преди всичко на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както до момента сме успявали ", сподели Ердоган.
След 86 година като музей: Първа молитва в " Света София " в Истанбул (ВИДЕО) Преди петъчния намаз фрагмент от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган
Той насочи апел към младежите да посещават джамиите отпред със " Света София " и да вземат участие в поклоненията.
Светият Синод прикани „ Света София “ да остане музей и монумент на ЮНЕСКО От БПЦ излязоха с публична позиция по отношение на промяната на статута на храма
Част от словото си Ердоган посвети на свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам, който стартира в петък и ще продължи четири дни.

За разлика от Рамазан байрам, този път няма да има ограничавания за излизане от къщи поради COVID-19.

Рискът на Курбан байрам обаче е обичайното колене на животните, които се принасят в жертва за здраве и благодат, откъдето идва името му.

Самият обред на жертвоприношението, раздаването на месото, събирането на родственици и близки съдържат доста опасности от преместване на болестта, сигнализират здравните управляващи.

Ердоган прикани към оптимално съблюдаване на ограниченията, въведени от здравните управляващи против ковид.

" Маските, обществената дистанции и хигиената остават главните ограничения, които би трябвало да съблюдаваме при изключителна суровост. Моята рекомендация е да ограничим оптимално обичайните за байрама контакти, както и ритуала на коленето. За да се избегне скупчването, дано да не се прави единствено в един ден, а да става и на втория и третия ден на Байрама, а също и да има извънредно внимание за хигиената ", сподели Ердоган.

Властите предизвестиха, че ще бъдат засилени ограниченията поради ковид по време на Курбан байрам.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР