Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера подсказа датата 14 май

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера подсказа датата 14 май
Коментари Харесай

Защо Ердоган бърза с най-важните за бъдещето му избори в Турция?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през вчерашния ден подсказа датата 14 май за осъществяване на идните тази година избори за президент и парламент, написа Българска телеграфна агенция.

В изявление пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Ердоган направи отпратка към парламентарните избори през 1950 година, извоювани от Демократическа партия на Аднан Мендерес.: " На 14 май 1950 година починалият Мендерес сподели: " Достатъчно, народът има думата " и излезе от вота с голяма победа. Сега, 73 години по-късно, на същия ден нашият народ още веднъж ще каже " стига " на шесторната маса ". " Шесторната маса " са водачите на шест опозиционни политически партии, които възнамеряват да повдигнат общ претендент на изборите.

Изявлението на Ердоган се възприе като сигнал, че изборите ще се състоят на 14 май и с това Турция в действителност навлезе в орбитата на изборите.

“Днес, пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развиването, нашият почитаем президент разгласи положителната вест, че изборите на века ще се състоят на 14 май ", уточни и ръководителят на парламентарната група на ПСР Мухаммет Емин Акбашоглу.

От своя страна водачът на главната опозиционна партия, Народнорепубликанската (НРП), Кемал Кълъчдарогу съобщи: “ На 14 май ще има избори. Ще отидем пред урните. С позволението на Аллах, ще сложим положително начало. Ще осигурим възхода на Турция. “

По закон изборите постоянно би трябвало да се проведат на 18 юни. Доскоро и Ердоган, и съдружникът му в Републиканския алианс Девлет Бахчели изрично отхвърляха опцията за предварителни избори. В края на предходната година обаче те заговориха за допустима по-ранна дата за вота.

Кои са претекстовете за избори преди крайния период?

Наблюдателите считат, че претекст за тази смяна е събитието, че избор през юни ще съвпадне с поклонението Хадж. Няколко милиони турски жители в края на май ще заминат на обичайното поклонение в Мека. По-голямата част от тях са корав електорат на Ердоган.

Освен това през юни се организират университетските изпити. Избори по това време може да попречат на доста младежи да се явят пред урните. Важен претекст, като се има поради, че към 7 млн. души ще гласоподават за първи път през тази година.

Според критиците на Ердоган обаче влошената икономическа конюнктура и галопиращата инфлация, която до юни “ще изяде ” нарастванията в заплатите, направени от Ердоган в края на предходната година, са в действителност главният фактор Ердоган и Бахчели да избързат и да се откажат от датата 18 юни.

Не на последно място са и прогнозите за вероятен балотаж на президентския избор, който би съвпаднал с огромния мюсюлмански празник Курбан байрам, който стартира на 27 юни, в случай че изборите са на 18 юни.

Какво следва?

Според турската конституция има два метода за насрочване на изборите предварително на 14 май.

Първият е да има решение на Народното събрание. Броят на депутатите на Републиканския алианс обаче не е задоволителен за гласоподаване на това предложение, което прави сходна опция мъчно постижима, в случай че не получи поддръжка от опозицията.

При състояние, че опозицията не поддържа предлагането на Републиканския алианс, Ердоган може да употребява конституционното си право да разпусне Народното събрание. “Ако опозицията не утвърди предлагането на Републиканския алианс за евакуиране на датата на изборите през май, президентът Реджеп Тайип Ердоган ще употребява пълномощията си, с цел да разпусне Народното събрание, което се чака да стане на 8 март. След издание на решението в Държавен вестник на 9 март, ще стартира да тече публично 60-дневният период (до изборите). Първата неделя от края на този период е 14 май “, уточни Тюрктайм.

Преди два дни Девлет Бахчели прикани опозиционния Национален алианс: „ Нека да приключим тази работа през май “.

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развиването Хамза Даг уточни, че макар че изборите ще бъдат планувани за по-ранна дата, те няма да бъдат предварителни, тъй като ще се проведат през 2023 година.

Така Турция навлезе в орбитата на изборите, които ще бъдат най-важните за бъдещето на ръководството на Ердоган, само че може би и въобще за турския народ през последните десетилетия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР