Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи първия в страната електромобил

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи първия в страната електромобил
Коментари Харесай

Турция пуска първата електрическа кола в Деня на републиката

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган показа първия в страната електрически автомобил C-SUV, създаден в страната, до момента в който страната празнуваше 99-ата годишнина от Деня на републиката през вчерашния ден.

Присъствайки на церемонията по откриването на фабриката Togg в Гемлик в северозападната провинция Бурса, където колата ще се създава всеобщо, Ердоган направи тест драйв със брачната половинка си Емине Ердоган.

„ Всички сме очевидци на осъществяването на 60-годишната фантазия “, показа разчувствуван Ердоган. 

Първият електромобил на Турция ще излезе по пътищата през първото тримесечие на 2023 година разгласи турския президент. След като фабриката проработи с цялостен потенциал, ще се създават 175 000 транспортни средства годишно и 4300 души ще бъдат директно и 20 000 индиректно заети с плана.

Президентът разгласи още, че страната е сключила договорка с една от водещите международни компании за произвеждане на литиево-йонни акумулатори за електрическия автомобил в Турция.

„ Скоро ще поставим основите на фабрика за акумулатори, която ще бъде издигната на 609 000 квадратни метра повърхност до индустриалния комплекс за електрически автомобили в Гемлик “, добави той.

С поддръжката на Министерството на индустрията и технологиите страната извършва план, който ще конфигурира над 1500 устройства за бързо зареждане във всички 81 провинции на страната.

„ Издадохме лицензи за употреба на станции за зареждане на електрически транспортни средства на 54 компании. Togg, със личната си марка Trugo, предлага 1000 бързи зарядни устройства допълнително от 600 точки в 81 провинции “, напомни той.

Ердоган прикани всички държавни и частни банки да улеснят хората с заеми, с цел да могат елементарно да купуват електрическия автомобил.

„ Надявам се нашето транспортно средство да поеме по пътищата в доста страни по света като влиятелна турска марка през идния интервал “, заключи той.

Автомобилът е планиран от италианската дизайнерска компания Pininfarina, която е основала модели за Ferrari и основания в Калифорния производител на електрически коли Karma.

Предвижда се автомобилът да доближи 80% заряд за по-малко от 30 минути с бързо зареждане.

 Анадолска организация

Той ще има обсег от 300 километра до 500 километра.

Togg стана първата турска марка, която получи iF Design Award през 2021 година, една от най-престижните награди за дизайн в света, със своя модел C-SUV.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР