Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа решение на турския парламент,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа решение на турския парламент,
Коментари Харесай

Ердоган подписа решението на Меджлиса за влизането на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа решение на турския парламент, което ратифицира протокола за присъединението на Швеция към Северноатлантическия алианс. Протоколът беше оповестен вечерта на 25 януари в Държавен вестник на Турция, което значи влизането му в действие. По този метод Турция изцяло утвърди присъединението на Швеция към НАТО.
 
Припомняме, че турският парламент вечерта на 23 януари, след многочасови диспути, утвърди ратификацията на протокола за присъединението на Швеция към Северноатлантическия алианс. Швеция чака повече от година и половина утвърждението на кандидатурата си за участие от всички страни-членки на НАТО.
 
 Реджеп Тайип Ердоган Реджеп Тайип Ердоган Източник: Sputnik
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в последна сметка изпрати протокола за ратификация в Народното събрание през октомври 2023 година, само че даже и там той не помръдна дълго време, защото Анкара изиска прогрес по въпроса за даването му на американски изтребители F-16.
 
Швеция, която подаде молба за участие няколко месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, трябваше да чака повече от 20 месеца турското единодушие, откакто Анкара й сложи условия да промени отношението си към членовете на Кюрдската работническа партия, живеещи в Швеция. Стокхолм криминализира участието в терористични организации, за каквато е приета ПКК от Турция и от Европейски Съюз, с цел да си обезпечи благоразположението на Ердоган.
 
Присъединяването на Швеция към НАТО към момента не е утвърдено единствено от Унгария, която даде обещание, че няма да бъде " последната " в този развой. Унгарският министър председател Виктор Орбан тази седмица предложения шведския си сътрудник в Будапеща, с цел да разиска кандидатурата
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР