Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нови сондажни дейности в

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви нови сондажни дейности в
Коментари Харесай

Kathimerini: Ердоган обяви за нови зони на сондажни дейности

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи нови сондажни действия в региони от Източното Средиземноморие, които са обозначени в морското гранично съглашение, подписано сред Турция и Либия, и които нарушават гръцкия суверенитет, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представено от " Фокус ".

``
реклама

" С Божията помощ и напълно скоро тук ще стартираме сеизмични изследвания и сондажи ", сподели Ердоган, акцентирайки област южно от Кастелоризо и източно от Крит, по време на неделно изявление пред турската телевизия A Haber.

Той също по този начин прикани " интернационалните мощни компании " да работят с Анкара, като означи, че в Източното Средиземноморие има обилни ресурси от въглеводороди.

Ердоган повтори, че Анкара ще изпрати военна помощ, в случай че държавното управление със седалище в Триполи изиска такава. Той сподели това малко преди да бъде оповестено, че Анкара ще изпрати военни лекари и помощ на либийското държавно управление.

Турският президент разиска най-новите ходове в неделя с либийския министър председател Файез Сарадж в Истанбул.

Освен това, в ход, който би могъл в допълнение да увеличи гръцко-турското напрежение, турски безпилотен летателен уред (БПЛА) „ Байрактар “, кацна на летището Лефконико в окупирания от Турция северен Кипър в понеделник.

Очаква се още БПЛА на Военновъздушни сили на Турция да дойдат в окупирания север, с цел да оказват помощ в изследователските и сондажни интервенции в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) от турската петролна корпорация.

Пристигането на БПЛА в понеделник следва информация от The Jerusalem Post, че “Бат Галим ”, транспортен съд на Израелската институция за океанографски и лимнологични проучвания, е бил пропъден от ИИЗ на Кипър от турски боен транспортен съд.

Този случай явно е станал на 18 ноември, само че е оголен в неделя, откакто израелски изтребител прелетя към турски сондажен транспортен съд в отговор на дейностите на Турция предишния месец.

Ходовете на Анкара се преглеждат като изпитание да се употребява актуалният вакуум на властта в Израел и да се повлияе на Тел Авив във връзка с енергийната му политика в района.

Съобщения от Турция и Израел, както и източници в Атина удостоверяват, че Анкара се е обърнала към Тел Авив, отбелязвайки, че защото Турция и Либия са разграничили морските си зони, не може да има водопровод за природен газ EastMed без утвърждението на Анкара.

Междувременно гръцкият външен министър Никос Дендиас сподели на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в понеделник, че Гърция смята съглашението за морска граница, подписано сред Турция и Либия, за " несъществуващо ", защото е подписано от държавно управление, което " няма такова позволение ".

Дендиас, който се срещна за диалози с Гутериш в Женева, съобщи, че е обяснил позицията на Гърция по този въпрос и е обрисувал заплахите за района, които съставляват турските възгледи за морското право.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР