Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече големите увеличения на цените

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече големите увеличения на цените
Коментари Харесай

Хранителен тероризъм: Ердоган се бори със скока на цените

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова огромните нараствания на цените на зеленчуците и плодовете напоследък " хранителен тероризъм " и даде обещание подхванатите от през днешния ден от някои общини в страната продажби на зеленчуци и плодове на по-ниски цени да доведат до пазарен надзор, съобщи в. " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

" В последните дни те започнаха да си играят с Турция. Цените на патладжаните, доматите, картофите и краставиците започнаха да порастват. Това беше терористична офанзива ", сподели Ердоган на гала по разкриване на разнообразни планове в Анкара.

Той оприличи битката на своето държавно управление против нарастванията на цените на храните на битката против тероризма.

Ердоган дефинира нарастванията на цените на питателните артикули като " игри, подхванати против Турция ".

" Ние няма да позволим на тези да подхващат този гнет ", добави Ердоган.

Той сподели, че държавното управление е почнало дейности против тези, които стоят зад " хранителния гнет ", по същия метод, както нанася удари по " терористичните бърлоги " в планините Джуди, Габар и Тендюрек в Източна Турция против незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/, като е стартирало продажби на плодове и зеленчуци на по-ниски цени непосредствено от общините към потребителите. Цените ще се понижат съвсем на половина, добави той.

Ердоган съобщи, че държавното управление ще предприеме същите ограничения и за продажбите на препарати за разчистване.

Някои общини в Истанбул и Анкара започнаха от през вчерашния ден да продават по-евтини плодове и зеленчуци непосредствено на потребителите в опит да обуздаят цените на тези артикули. Големи опашки имаше през днешния ден пред сергиите през първия ден от стартирането на тези продажби.

Подобни продажби на плодове и зеленчуци ще се правят на 50 места в Истанбул и на 15 в Анкара.

Според данни на Турския статистически институт лукът, който през януари се е продавал на междинна цена от 4,9 турски лири за кг, се продава от през днешния ден от община в Анкара за две турски лири за кг.

Според последните публични данни цените на питателните артикули са се нараснали с 6,43 % през януари по отношение на предходния месец. Увеличението на годишна база е 30,7 %.

През януари цените на зеленчуците и плодовете са се нараснали с 29,7 % по отношение на предходния месец и с 64 % на годишна база.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР