Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан
Коментари Харесай

Орбан и Ердоган се срещнаха в Будапеща

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският министър председател Виктор Орбан през днешния ден се срещнаха в Будапеща, с цел да обсъдят въпроси към енергийната сигурност и участието на Швеция в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.

Парламентите на Унгария и Турция към момента не са утвърдили документите за присъединение на скандинавската страна към алианса, а Анкара дълго време постановяваше несъгласие и промени позицията си едвам предишния месец, напомня организацията.

Законодателните органи на двете страни сега са във почивка. " Може да се върнем към този въпрос по време на есенната сесия ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто след консултациите. " Разбрахме се да поддържаме контакт ", добави той.

Освен това двамата водачи са се разбрали да засилят двустранното си съдействие си в областта на енергетиката. Унгария към този момент получава огромни дялове от доставките на съветски газ по тръбопровода " Турски поток ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Будапеща и Анкара ще задълбочат и " стратегическото си партньорство ". Очаква се Ердоган и Орбан да създадат публично изказване по тази тематика по време на аудиенция на турския президент в Унгария, планувана за декември, осведоми БНР.

Посещението на турския водач е част от поредност дипломатически срещи, проведени от Орбан във връзка Световното състезание по лека атлетика, което бе намерено в през вчерашния ден в Будапеща.

Сред другите високопоставени посетители, с които Орбан се срещна през днешния ден, бяха президентите на Сърбия, Азербайджан, Киргизстан и

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР