Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция се е договорила

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция се е договорила
Коментари Харесай

Ердоган: Договорихме се с Русия за операцията в Африн

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Турция се е договорила с Русия за военната си интервенция в Африн против подкрепяната от Съединени американски щати сирийска кюрдска милиция Сили за отбрана на народа, съобщи Ройтерс.

Ердоган даде да се разбере, че Анкара няма да отстъпи от интервенцията.

В тирада в турската столица той сподели също, че Турция ще поеме контрола над Африн, по този начин както го е направила преди този момент и в други сирийски градове, и че сирийците ще могат да се завърнат по родните си места.

Междувременно съветският в. "Комерсант " заяви, че интервенцията "Маслинова клонка " е обсъждана на 18 януари в Русия на среща сред министъра на защитата Сергей Шойгу и шефа на генщаба Валерий Герасимов с началника на турския генщаб Хулуси Акар и шефа на турското разузнаване Хакан Фидан.

Според източници, близки до съветското министерство на защитата, Москва е поискала ясно да бъде обозначен регионът на бъдещите бойни дейности. Турските представители показали Африн като "крайна и неизменима цел " и уверили, че тази зона няма да се уголемява, тъй като тъкмо там въоръжените сили на Турция "ще видят сметката на кюрдските терористи ". Русия пък заела "позиция на невмешателство " по отношение на дейностите на турските войски: "Имаме си свои цели и задания в Сирия ", споделил почитан съветски боен.

Операцията на Турция в Африн би била невъзможна без сделки с Русия, изключително с оглед потреблението на сирийското въздушно пространство от турската авиация - "за да се избегнат произшествия, е трябвало да се получи единодушието на Москва за отваряне на небето ", разяснява политологът Кирил Семьонов.

"Москва нямаше никакви задължения пред кюрдите. Фактът, че съветските военни разположиха по-рано наблюдаващи в региона на Африн, бе стъпка, целяща продължение на пазарлъка с Анкара ", прибавя специалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР