На 26 април 1986 година, в 1:23 ч. след полунощ

...
На 26 април 1986 година, в 1:23 ч. след полунощ
Коментари Харесай

Светът отбелязва 38 г. от най-тежката ядрена катастрофа в света

На 26 април 1986 година, в 1:23 ч. след среднощ локално време, мощна детонация избухва в трети нуклеарен реактор на Чернобилската атомна електроцентрала в Съюз на съветските социалистически републики, на територията на днешна Украйна.

Противопожарните служби се борят без отмора с огъня в електроцентралата до 5:00 ч. сутринта, само че като цяло последните тлеещи сектори са обезвредени чак на 10 май, на територията на четвърти реактор, разказва трагичните събития Укринформ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че след детонацията се образува и стартира да се движи радиоактивен облак, а в първите дни след повредата популацията на територията в радиус от 10 километра към Чернобилската АЕЦ е евакуирано.

Снимка: Верховна Рада України

 Впоследствие зоната за евакуация е разширена до 30 километра.

Снимка: AP/БТА

Радиоактивното замърсяване е засегнало 2293 обитаеми места в Украйна, в които са живеели над 2,6 милиона души, показва Укринформ, като добавя, че в следствие от бедствието са спрени земеделските действия на повече от 5 милиона хектара обработваема повърхност.

От 2004 година насам 26 април е Международен ден в памет на жертвите на радиационните повреди и произшествия. От 2017 година денят се отбелязва като Международен ден в памет на Чернобилската злополука.

В резултат от повредата в Чернобилската АЕЦ от радиоактивно замърсяване е наранена територията на 17 страни в Европа с обща повърхност от 207 500 кв. км, от които близо 60 000 кв. км се намират отвън рамките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

Чернобилсакта АЕЦ е дефинитивно затворена на 15 декември 2000 година

Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР