Турският президент Реджеп Ердоган реши да подразни Русия и както

...
Турският президент Реджеп Ердоган реши да подразни Русия и както
Коментари Харесай

Дроновете на Ердоган удариха турския туризъм

Турският президент Реджеп Ердоган реши да подразни Русия и както наподобява, съумя. В последните години Анкара и Москва поддържат комплицирани връзки, при които партньорството въпреки всичко надвива над съперничеството. Това не пречи сред двете страни с изключение на общите ползи да има и непрекъснати линии на борба, към които от време на време пораждат конфликти с друг мащаб.

 

Последната искра пламна след визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул на 10 април. Домакинът му Реджеп Ердоган даде обещание помощ за присъединението на страната му към НАТО и го увери, че Анкара се застъпва за " териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ".

Турският водач изрази поддръжка за основаването на така наречен Кримска платформа – интернационален формат, чиято последна цел е връщането на анексирания от Русия полуостров Крим към Украйна. Засега не е ясно по какъв начин ще работи този конгрес, известна е единствено датата на първото му привикване – 24 август, когато Украйна отбелязва своя Ден на независимостта.

Това, което обаче по никакъв начин не се хареса на Москва, бе, че на фона на засиленото напрежение по границата сред Русия и Украйна в Истанбул интензивно се обсъждаше турското присъединяване в

превъоръжаването на украинската войска

Изявлението на Ердоган, че " съдействието в отбранителната индустрия по никакъв метод не би трябвало да се приема като самодейност, ориентирана против трети страни ", не се хареса в Москва, още повече, че в най-големия турски град дружно със Зеленски дойде и украинският министър на защитата Андрей Таран, който се срещна с турския си сътрудник Хулуси Акар.

Както заяви пресслужбата на украинското военно министерство, било е обсъждано строителството на кораби клас корвет, както и на безпилотни самолети Bayraktar и муниции за тях. Точно тези дронове бяха употребявани от въоръжените сили на Азербайджан по време на войната в Нагорни Карабах през предходната есен, която приключи печално за арменските им съперници. Освен това Турция ги употребява в интервенцията си " Пролетен щит " в Сирия през февруари 2020-а, а преди този момент и в Либия, където Bayraktar бе употребен против подкрепяната от Русия войска на Халифа Хафтар.

След договарянията зам.-председателят на комисията за национална сигурност на украинската Върховна рада Юрий Мисягин заяви в обществените мрежи, че Bayraktar е направил първия си полет в зоната на спора с проруските сепаратисти в Донбас

" към този момент с наблюдателни цели "

и е разкрил там съветска техника. По време на интервенция " Пролетен щит " Bayraktar се показа чудесно, изключително по отношение на съветска бойна техника, особено акцентира Мисягин във Facebook.

Още през януари 2019-а Украйна контракти първата доставка на дронове от този модел. През 2021-ва украинските въоръжени сили възнамеряваха да купят още пет безпилотни самолета, като общо считат да придобият от Турция 48 такива апарата. Освен това Украйна и Турция разискват опциите за взаимното произвеждане на този модел в Украйна. През март 2020-а първите бройки Bayraktar постъпиха на работа в украинската войска.

Украински Bayraktar-и ()

Москва не остави протичащото се в Истанбул без внимание и посъветва Анкара да не " насърчава войнствеността на Украйна ".

" Киевският режим е кадърен да предприеме безразсъдни дейности в гонене на рейтинг, което, на собствен ред,

може да приключи доста зле ",

предизвести съветският външен министър Сергей Лавров. Той прикани Турция да " проучва войнствените изказвания на Киев " и предизвести да не се подхранват " милитаристичните настроения на украинските управляващи ".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу незабавно отговори, че договорката за продажбата на дроновете не е ориентирана срещу Русия. " Да, ние продаваме тогава, когато има търсене ", увери Чавушоглу. „ Турция може да продава Bayraktar на всички страни – както на Украйна, по този начин и на Русия, и в случай че Русия желае да купи наше оръжие, ще й продадем “, споделиха представители на турското външно министерство и акцентираха, че не виждат разлики сред страни и частни компании, които желаят за закупят продукция на турската отбранителна индустрия.

Русия не възнамерява да купува от Турция ударни безпилотни самолети Bayraktar, бе незабавният съветски отговор. Тя има свои лични аналогични безпилотни самолети, " Орион ", които се употребяват за потребностите на страната и се продават и в други страни, оповестиха от Федералната работа за военнотехническо съдействие.

За сметка на това Москва предприе друга стъпка –

спря полетите за Турция до 1 юни.

Руският вицепремиер Татяна Голикова съобщи, че повода за възбраната е високият брой болни от Ковид-19 в Турция.

По този метод в Турция бяха блокирани към 30 хиляди съветски жители, а още половин милион, които възнамеряваха да посетят курортите й до края на май, бяха принудени да пренаредят проектите си, без изясненост дали ще получат обезщетения за предплатените си пътувания. Според специалисти пък, в случай че възбраната за полети бъде продължена, Турция може да изгуби до 4 милиарда $.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че в възбраната за полети няма нищо политическо, а става дума само за отбрана на съветските жители от новите варианти на ковид, които са се появили на турска територия. Междувременно обаче Константин Косачов, зам.-председателят на горната камара на съветския парламент, Съвета на федерацията, в коментар за прекъсването на полетите написа във Facebook, че отводът на съветските жители да почиват в Турция би трябвало да бъде одобряван като акт на гражданска взаимност. Като мотив за този акт той уточни точно контрактуваното съдействие сред Анкара и Киев, и нищо за ковид.

Прави усещане

деликатният асортимент на принадлежности,

които Путин употребява, когато Ердоган го ядоса. Руският президент би могъл да предприеме доста по-остри ограничения за напън – да вземем за пример да спре доставките на газ по тръбопроводите " Турски поток " и " Син поток ". Или да приключи военното съдействие, в това число обслужването на продадените на Турция съветски Противовъздушна отбрана системи С-400. Би могъл и да спре строителството на АЕЦ " Аккую " и да изиска отпуснатите за него заеми.

Но не – Кремъл не прибегна до тези ограничения даже в доста по-напрегната обстановка, когато в Сирия бе свален съветски военен аероплан от турски изтребител. Руското управление поредно избира сред две варианти – стопира износа на туристи и в случай че това не даде урок на Ердоган, идва ред на вноса на земеделска продукция от Турция.

И за двете страни е ясно, че мярката е краткотрайна, а съветския външен министър Лавров подсети, че приятелите не се прегръщат с едната ръка, до момента в който другата забива нож в гърба им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР