Турският президент Реджеп Ердоган предлага от месец добри услуги, за

...
Турският президент Реджеп Ердоган предлага от месец добри услуги, за
Коментари Харесай

Путин се навря в бункер, а Русия - в Азия

Турският президент Реджеп Ердоган предлага от месец положителни услуги, с цел да уреди мирни договаряния на високо ниво и да се постави завършек на войната в Украйна. На 6 април и унгарският министър председател Виктор Орбан предложи по телефона на съветския президент Владимир Путин семейството на Будапеща за мирни договаряния с Украйна, в които да вземат участие също Германия и Франция (ново издание на Нормандския формат). Ердоган и Орбан, които резервират релативно положителни връзки с Путин, би трябвало да се употребяват с неговото доверие за такава виновна дипломатическа задача.

Но наподобява към този момент е късно,

тъй като съветският водач надали би се решил да напусне убежището си в Кремъл и да пътува в чужбина. Когато държавни глави го назовават без опрощение военнопрестъпник, а интернационалните прокурори събират доказателства за съветските безчинства в Украйна, възприятието му за самозапазване, преминаващо в параноя, евентуално изключва от календара му каквито и да е пътувания зад граница. А и даже да получи задоволителни гаранции за сигурност в чужбина, не би бил сигурен какво могат да скроят в Кремъл зад тила му в негово неявяване. От в този момент нататък той е жертван да се опасява и от сянката си. Защото е всеобщ палач, а за такова закононарушение няма нито смекчаващи виновността условия, нито отминалост. За да оцелее, той е заставен да се вкопчи доживот във властта и единственият метод да бъде изкаран от Кремъл е с краката напред. Дали това ще стане по Божията воля, или по някаква ускорена процедура, може единствено да се гадае.

Но персоналната орис на Путин не е толкоз значима, тъй като бързо ще бъде прежален като своите прародители. По-важно е какво става с Русия. Държавата, която след краха на Съюз на съветските социалистически републики си откри място измежду уважаваните демокрации, стартира да се самоизключва от така наречен цивилизован свят. Отдавна Г-8 се сви до Г-7, Съветът на Европа я изгони, Съветът на Организация на обединените нации по човешките права се готви за сходна процедура, Г-20 ще я изхвърли, всевъзможни интернационалните културни, спортни и други организации я загърбват.

Русия изпада в самотност

Последното изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъди на 5 април зверствата в Буча и никоя страна не сподели състрадание към Русия, нито пък даде тип, че има вяра на нейните неистини какъв брой е почтена. Въпреки че съветският представител Василий Небензя взе два пъти думата, с цел да развие версията, че украинците са подхвърлили трупове зад тила на изтеглилите се съветски бойци за да ги дискредитират, думите му не понижиха отвращението от видеото, пуснато след обръщението на украинския президент Володимир Зеленски пред 15-членния изпълнителен орган на Организация на обединените нации. Просто гласът на Русия прозвуча фалшиво, защото е изгубил всякаква интернационална тежест.

Заседанието обаче сподели и нещо друго. Постоянният представител на Китай в Организация на обединените нации Чжан Дзюн също прикани за прекъсване на военните дейности, само че добави, че би трябвало да спрат и глобите (срещу Русия), тъй като не способстват за мира. Санкциите притискат Русия основно от запад, като от ден на ден ѝ затварят достъпа до Европа, само че ѝ оставят пространство на изток, където я чака Китай. Затягането на ограниченията значи, че Русия става

все по-малко европейска и от ден на ден азиатска страна

Приетият на 7 април Пети пакет европейски наказания против Русия спря достъпа ѝ до пристанищата в Европейски Съюз и до европейските автомагистрали. Завладяването на украинските черноморски пристанища няма да съкрати морските ѝ връзки с Европа, а ще я насочи още повече към далечни плавания, т.е. отново към Азия и други континенти.

Украйна, а и най-близките ѝ европейски другари са недоволни, че този пакет наказания оставя към момента доста благоприятни условия на Русия да развива бизнес в Европа с енергоносители. Той стопира вноса на съветски въглища, който възлиза на 5 милиарда евро годишно, само че оставя отвън възбраната природния газ, възлизащ на 16 милиарда евро годишно, и петрола и неговите деривати, които костват на Европейски Съюз 71 милиарда евро годишно. Явно европейската енергийна обязаност с Русия е прекомерно огромна, с цел да бъде прекратена ненадейно.

Европа няма да си възпламени къщата, с цел да изгори съветската плевня

Но систематичното стягане на глобите е реалност и няма да спре. За месец и половина Русия се трансформира в най-санкционираната страна за всички времена. Нейните запаси са огромни, само че не са безкрайни. Тя се принуди да търси отдушник основно към Азия и ще играе все по-малка роля в Европа.

Впрочем самата Русия се отнася с съмнение към своите европейски сили, откакто прати в Украйна войски от казармите си в Далечния изток. Именно те са причинителите на най-отвратителните закононарушения против гражданското население, тъй като очевидно не са повлияни от европейски задръжки. Другите " герои " в кланетата са чеченците. Сякаш са пристигнали не от цивилизована страна, а от джунглите на Пол Пот в тогавашна Кампучия (Камбоджа). Тези двайсетина-годишни младежи, които даже се хвалят с " подвизите " си в обществените мрежи, биха били в естествения живот елементарни келеши. Но техните мозъци са толкоз промити от кремълската агитация, че се забавляват с всеобщите убийства като с компютърни игри.

Азия е дала много на човешката цивилизация и не носи групова виновност за появяването на антихуманни режими като в Северна Корея и Мианмар.

Сега към тях клони и Русия

Жалко е, че страна с такива заслуги в науката, изкуствата и в построяването на следвоенния свят се самозатваря, с цел да служи за улеснение на един смахнат водач и неговото корумпирано обграждане. Жалко е, че самият народ се оставя по този начин елементарно да бъде манипулиран и да загуби ориентировка. Трансформацията на Русия в общество на омразата и презрението към останалия свят ще аргументи на самата нея доста премеждия. Може би това ще роди нови сюжети в нейната литература, която има силна традиция да развива тематиката за човешкото страдалчество. Но руснаците би трябвало да прогледнат и за страданието, което причиняват на други хора. Защото светът е по-голям даже от най-голямата страна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР