Турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на нов етап в

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на нов етап в
Коментари Харесай

Ердоган на срещата с Байдън: Започва нов етап в отношенията ни

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи началото на нов стадий в връзките на страната си със Съединени американски щати. Той се срещна и беседва с американския си сътрудник Джо Байдън в границите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

 
Смятам, че е пристигнало време за съвещания на равнище държавни глави в границите на стратегически механизъм. Разглеждам тези диалози през днешния ден в границите на срещата на върха на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха един тип подготовка. Сега започваме нов стадий.
Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция 

Ердоган пожела на Байдън триумф в президентските избори следващата година, с цел да могат да контактуват в идващите 5 години.

Байдън благодари на турския водач за положените дипломатически старания по отношение на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

 
Постигнахте историческо съглашение по отношение на приемането на Швеция в НАТО. Благодаря ви за вашата дипломация и вашата храброст да извършите този ангажимент.
Джо Байдън – президент на САЩ 

Самият Ердоган не разяснява тематиката за шведската кандидатура за НАТО. Анкара бе главната спънка за присъединението на скандинавската страна към Алианса, само че в понеделник вечерта стана ясно, че Ердоган се е съгласил да внесе документите по ратификацията в турския парламент.

От Белия дом оповестиха, че двамата президенти са разискали отбранителни и стопански цели, в това число продължаването на поддръжката за Украйна.

Администрацията на Байдън ще продължи с прехвърлянето на изтребители Ф-16 на Турция след съвещания с Конгреса, съобщи по-рано съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР