Турският президент Реджеп Ердоган и аржентинската футболна легенда Диего Марадона

...
Турският президент Реджеп Ердоган и аржентинската футболна легенда Диего Марадона
Коментари Харесай

Марадона и Ердоган дадоха рамо на Мадуро

Турският президент Реджеп Ердоган и аржентинската футболна легенда Диего Марадона поддържаха Николас Мадуро за изборите за държавен глава във Венецуела на 20 май, съобщи Ройтерс.

Предстоящият избор бе наказан всеобщо по света като непочтен.

Съединени американски щати, Европейски Съюз и най-големите страни в Латинска Америка подлагат на критика изборите, които Мадуро най-вероятно ще завоюва и ще получи 6-годишен мандат.

Според критиците 55-годишният някогашен водач на рейс си е подсигурил успеха посредством отстраняването от присъединяване на двама от най-популярните си съперници. А и локалната ЦИК е проправителствена.

Администрацията на Доналд Тръмп заплаши с нови наказания и прикани Латинска Америка да забрани достъпа на венецуелски представители до финансовите си системи и да ограничи пътуванията им.

По време на акцията си Николас Мадуро омаловажи тежката икономическа рецесия, поради която венецуелците страдат от недохранване, от излечими в миналото заболявания и всеобщо емигрират в чужбина.

Мадуро и Ердоган разговаряха по видеоконферентна връзка. На няколко пъти диалогът, предаван онлайн по малкия екран, прекъсваше заради съществени механически проблеми.

„ Уверен съм, че ще триумфирате “, сподели турският президент.

Главният съперник на венецуелския президент е Хенри Фалкон – някогашен щатски губернатор, който се отдели от бойкотиращата вота съпротива.

В отговор Мадуро съобщи:

„ Венецуелците ще дадат урок по народна власт и независимост на света в неделя. “

Диего Марадона пък се появи изненадващо на заключителния протест на президента нощес в Каракас и танцува под звуците на реге, като развяваше флага на Венецуела.

Футболистът назова себе си „ боец на Мадуро “. Суперзвездата е прочут с поддръжката си за левите водачи и бе непосредствен другар с предходния венецеулски водач Уго Чавес, както и с кубинския водач Фидел Кастро, чийто облик е татуирал на крайници си.

И Николас Мадуро, и Реджеп Ердоган са мощно подложени на критика за властническия си жанр на ръководство и блян към гонене на съперниците си, като в това време унищожават стопанската система на страните си, напомня Ройтерс.

Според Мадуро Съединени американски щати саботират стопанската система на Венецуела и се пробват да провокират прелом, като да докарат на власт капиталистическо управление.

„ Ще посветя живота си на оправянето на стопанската система в тази страна. Духът ми е освежен, силата ми е презаредена “, сподели той пред своите последователи.

Икономисти считат, че рецесията във Венецуела се дължи на прецизния надзор върху националната валута, неприятното ръководство и корупцията. Правозащитници упрекват Мадуро, че преследва протестиращите и непозволено хвърля в пандиза деятели.

„ Ситуацията е непоносима. Вижте по какъв начин гладуваме... Вярвам на Господ, че този прокълнат президент ще си отиде “, съобщи 48-годишната Рейна Морильо – една от поддръжниците на Хенри Фалкон.

Опозиционният народен представител и икономист Анхел Алварадо посочи пред Ройтерс, че държавното управление в Каракас към този момент не го е грижа за легитимността си пред Запада. То гледа да бетонира връзките си със страни като Русия, Китай, Турция и Катар.

Пекин и Русия дадоха на страната заеми от милиарди долари. Те управляват там огромни петролни залежи. Венецуела има най-големите потвърдени в света находища на „ черно злато “.

Присъствието на Турция е по-слабо. Но турските авиолинии към този момент имат полети до Каракас. Венецуелското държавно управление заяви, че Анкара скоро ще влага в неговата криптовалута " Петро ".

Опозиционни водачи упрекват Мадуро, че продава на безценица държавни активи в опит да избави затъналия в безпаричие режим. Страната е пета подред година в криза, а производството на нефт се срина. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР