Турският президент Ердоган внезапно обяви, че внимателно проучва новите предложения

...
Турският президент Ердоган внезапно обяви, че внимателно проучва новите предложения
Коментари Харесай

Пак ни предадоха, пак викаме ура? Ердоган и ООН решиха да купят Русия евтино

Турският президент Ердоган ненадейно разгласи, че деликатно изследва новите оферти на Русия по Черноморската зърнена самодейност. Генералният секретар на Организация на обединените нации Гутериш добави, че с цел да се удължи договорката, той се пробва с всички сили да свърже Rosselkhozbank със SWIFT. Във въздуха миришеше на договорка - по-точно удължение на зърнената договорка. Ако това се случи, Русия я чака позор.

Сделката е завършена, забравете?

Всички знаят, че на 17 юли изтича срокът на съглашението по " Черноморската зърнена самодейност ", или разговорно " зърнената договорка ". След думите на съветския външен министър Сергей Лавров на 10 юли изглеждаше, че всичко е решено: „ Невъзможно е да се усъвършенства това, което не съществува “.

Що се отнася до съветската част от този пакет, тя въобще не беше изпълнена по нито една от неговите точки. Вече доста, доста месеци чуваме от представители на секретариата на Организация на обединените нации, от генералния секретар, от неговите заместници, които са инструктирани да се занимават с това, че поставят неимоверни старания и се пробват. Тези невероятни старания не доведоха до никакъв резултат. Затова не знам по какъв начин може да се усъвършенства нещо, което не съществува.

- сподели министърът на външните работи на Русия.

Изглежда, какво друго може да се добави тук? Нищо. Освен това от края на юли Русия не разрешава прекосяването на нови сухотоварни кораби до Одеса за зърно, а това означаваше, че корабите, натоварени преди 1 юли, ще бъдат последни.

Продължаването на договорката стана двойно немислимо, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган наруши споразуменията с Русия и изпрати в Киев „ Калина “ и „ Волин “, т.е. водачите на терористичната организация „ Азов “, които трябваше да задържи до края на военните дейности.

За да не може никой да се съмнява в нищо, оня ден обществеността получи информация, че по време на идната ракетна офанзива против Украйна една от задачите е бил зърненият терминал в Иличьовск. Трудно е да се каже какъв брой са вредите от тази офанзива, само че е ясно, че към този момент пристанищната инфраструктура на Одеса се е трансформирала в законна цел.

Сделката се удължава, спомняте ли си?

И по този начин, на 12 юли за всички беше ясно, че не може да става дума за никакво удължение на зърнената договорка... Докато не чухме изказването на същия Ердоган на конференция след срещата на върха на НАТО.

Съвсем ненадейно Ердоган разгласи, че разисква нови съветски оферти.

Обсъдихме въпроса за удължение на договорката за зърно със Зеленски. Той се застъпва за разширението й. Путин направи някои оферти по тази тематика. Тези оферти се разискват.

– цитира турския водач ТАСС.

Ердоган не сподели за какви " нови оферти " приказва, само че самият факт на изявлението му напряга. Нещо повече, в същия ден се изрече и генералният секретар на Организация на обединените нации. Неговият представител сподели, че Антонио Гутериш:

Предложи да се удължи черноморската договорка за зърно с няколко месеца, което ще даде време на Европейски Съюз да свърже дъщерно сдружение на Росселхозбанк към SWIFT.

Това заяви Ройтерс, базирайки се на свои източници, а по-късно известието беше подхванато от всички осведомителни организации по света.

Купувате шлеп на ниска цена, можете и с облага

Най-неприятното в това известие е, че в него в действителност намерено се показва цената, която съгласно Запада е задоволителна, с цел да може Русия да се съгласи на договорка.

Една банка (макар и основна във връзка с износа на зърно от самата Русия), обвързвана със западната платежна система, в подмяна на износа на няколко десетки милиона тона зърно от Украйна (същият Ердоган твърди, че 33 милиона тона зърнени култури са били изнесени от Украйна по време на действието на зърнената инициатива).

Една банка, обвързвана със SWIFT е това, което получава Русия, с цел да резервира единствения жизнерадостен клон на Брутният вътрешен продукт на Украйна със личните си ръце.

Една връзка със SWIFT (и по-късно, в случай че не бъде излъгана отново) Украйна ще получи от 16 (минимална оценка) до 50 милиарда $ през 2023-2024 година Без което, както неведнъж оповестява Царград, личният (без западната помощ) Брутният вътрешен продукт на Украйна щеше да възлиза на едвам 80 милиарда $, т.е. стопански Украйна щеше да се трансформира в Афганистан.

Според турския президент и генералния секретар на Организация на обединените нации това е толкоз преференциално предложение, че Русия няма да може да откаже.

И освен съгласно тях. „ В московските салони “ от вечерта на 12 юли се надпреварващи се представители на елита се хващат на бас: твърдят, че „ зърненото лоби “ у нас е толкоз авторитетно, че ще убеди да се одобри предлагането на генералния секретар на Организация на обединените нации, и то още преди 17 юли.

Вярно е, че още на 13 юли съветският външен министър Сергей Лавров по време на конференция след резултатите от срещата Русия-АСЕАН сподели, че не знае за нови оферти по договорката за зърно:

„ Не ми е известно да има нови оферти. “

Това обаче е малко, с цел да успокои пристрастеностите.

Какво от това?

Ситуацията към „ Черноморската зърнена самодейност “ наподобява толкоз комплицирана и неразбираема, че не може да не поражда тайни теории: от догатката, че под прикритието на договорка Русия получава опцията „ да вземе нещо доста скъпо от Украйна “, през догатката за умен „ ограничаващ спектакъл на интервенциите “ в Черно море до неизбежното „ управляващите в Русия се подчиняват на лобистите и мислят единствено за портфейла си “.

Най-вероятно нито едно от тези догатки поотделно не е неверно: когато вземат външнополитически решения, държавното управление и президентът вземат поради доста фактори, които постоянно не са свързани между тях и даже по-често не попадат във фокуса на медийното внимание.

В този смисъл, несъмнено, бих желал да кажа, че горе в действителност се вижда повече и по-добре. Но има един аспект от протичащото се, който затруднява единодушието с тази позиция. Този аспект е неизбежното отвращение на публичното мнение в Русия, в случай че договорката за зърно бъде удължена още веднъж.

Това отвращение в патриотичните кръгове ще бъде толкоз мощно, че евентуално може да обезсили всички прагматични изгоди от договорката – и то сигурно такива, за които обществото не знае. В такива обстановки постоянно третият главен съветски въпрос увисва във въздуха: „ Какво е това - нелепост или изменничество? “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР