Турският посланик провокира реакции сред политическия елит у нас с

...
Турският посланик провокира реакции сред политическия елит у нас с
Коментари Харесай

Турският посланик у нас разбуни духовете с провокативно изказване, Борисов ще му търси сметка

Турският дипломат предизвика реакции измежду политическия хайлайф у нас с двусмислено изявление на публично събитие през днешния ден, като обвърза турските вложения в България с проучването на турски език в учебните заведения и изиска подпомагане от българските управляващи.

„ Ще предам едно общо предпочитание на нашите инвеститори-бизнесмени, които желаят да се даде претовареност, както за българските жители, които знаят турски, по този начин и за българските жители, които не знаят турски. Колкото повече нараства броят на тези български жители, които, с изключение на български, владеят добър вербален и писмен турски език, толкоз повече това ще насърчи притока на турски вложения в страната “, съобщи посланикът на Турция у нас Хасан Улусой на гала по разкриване на нови промишлени мощности край Кърджали. Лентата по откриването на завода за части за автомобилната индустрия на чуждестранна компания бе прерязана от  премиера Бойко Борисов. Проектът съставлява капиталов център с 20 000 кв. м. повърхност за произвеждане на каучукови, пластмасови и железни съединения за спирачните системи на международно известни автомобилни марки и зона за отдих и възобновяване.

" Не е работа на турския дипломат да дава препоръки за проучването на втори езици и ще му потърся отговорност. Държавата се е произнесла доста ясно по този въпрос. ", реагира Борисов

И добави: „ Най-големият проблем, за който споделят вложителите, е неналичието на подготовка и езиковата подготовка. В България всеки жител след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът през днешния ден, при откриването на подобен цех да се влага отрицателен нюанс. Българите учат и британски, и немски, и китайски. В образованието ние имаме доста ясни стратегии. Работа има колкото желаете. Просто би трябвало подготовка ".

По-бърза от него в реакцията си бе Корнелия Нинова, която преди изявлението на Борисов излезе с коментар на страницата си във Facebook. „ Искането на турския дипломат за наложително проучване на турски език в България е безусловно недопустимо и е следващият опит за непозната интервенция във вътрешните работи на България “, написа тя.

„ Днес честваме делото на Кирил и Методий, писмеността, езика си и приноса ни към другите славянски нации. Дълбок реверанс пред Светите братя “, подсети още Нинова.

Откритият през днешния ден край Кърджали цех е четвърти у нас за произвеждане на части и съединения за автомобилната промишленост.

Новият цех ще е роботизиран, в него ще работят към 300 души. Освен в Кърджали, вложителите са решили да открият нов цех във Враца с 1000 работни места, показа министър председателят на страницата си във Facebook.

На път за Кърджали, Борисов и съпътстващите го вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов се отбиха в село Козлец. На площада, министър председателят пи кафе и си поговори с локални поданици, показват снимки във фейсбук профила му.
60270546_2433275866900469_5696181585838080000_n.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР