Турският парламент одобри законопроект, който позволява на Финландия да се

...
Турският парламент одобри законопроект, който позволява на Финландия да се
Коментари Харесай

Турският парламент ратифицира членството на Финландия в НАТО

Турският парламент утвърди законопроект, който разрешава на Финландия да се причисли към НАТО, премахвайки последното огромно затруднение пред Хелзинки да се причисли към отбранителния съюз, до момента в който войната бушува в Украйна.

Всичките 276 законодатели, присъстващи в четвъртък, гласоподаваха в поддръжка на кандидатурата на Финландия, дни откакто Народното събрание на Унгария също утвърди присъединението на Хелзинки.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган сподели по-рано този месец, че Финландия си е осигурила благословията на страната му, откакто предприе съответни стъпки за разтрошаване на групи, обсъждани от Анкара като „ терористи “, и освобождение на износа на защита.

След гласуването финландският президент Саули Ниинисто благодари на 30-те държави-членки на НАТО за поддръжката на кандидатурата на страната му за присъединение към алианса.

„ Искам да благодаря на всеки един от тях за доверието и поддръжката. Финландия ще бъде мощен и кадърен съдружник, зает със сигурността на алианса “, сподели той в изказване, оповестено в Twitter.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също приветства хода.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР