Турският министър на вънтрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че към

...
Турският министър на вънтрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че към
Коментари Харесай

Турция е приела над 20 хиляди бежанци от началото на войната в Украйна

Турският министър на вънтрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че все още над 20 хиляди бежанци от Украйна са пристигнали в Турция, с цел да избягат от войната. “Правим всичко, което е по силите ни, с цел да им окажем поддръжка “, съобщи министърът пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1948
По данни на медиите не престават да идват украински бежанци. Мнозинството от тях са дами и деца - турски и украински жители и смесени фамилии.

“Мъжете останаха в Украйна, с цел да се борят против съветските набези. Положението с всеки минал ден става все по-лошо, принудихме се да избягаме от Киев. Преди войната сме идвали на отмора в Турция и с двете деца взехме решение да дойдем тук, тъй като считам, че ще бъдем на несъмнено място до момента в който войната свърши. След това ще се върнем в родината си Украйна ”, описа киевчанката Алла Байховенко пред турски медии.

Друг емигрант, Йомер Гюнай, сподели, че татко му е турчин, а майката украинка. “С жена ми и двамата ни сина дойдохме в Турция, само че родителите ми останаха там. Майка готви на бойците, а татко ми й оказва помощ. Но в случай че ситуацията стане по-лошо и те ще дойдат в Турция ”, сподели той.

Някои от украинските бежанци се настаняват в Истанбул при познати или близки, други избират да отидат в курортните области Мармарис, Анталия. Те упорстват Турция да посредничи за прекъсване на войната от страна на Русия.

“Много хора, в това число и мои познати, починаха, макар че Русия отхвърля, че не убива цивилни. Ужасно е да се живее под опасността на бомбардировките, принудени бяхме да оставим родината си и да дойдем в Турция, докога - Бог знае ”, сподели Ирина Сайкова, майка на 7 годишно момиченце.

По данни на турски източници, броят на украинските бежанци може да надвиши 1,5 млн. души.

Междувременно Търкиш еърлайнз разгласи, че до 21 март са анулирани полетите от Истанбул до Украйна и Молдова, както и до град Ростов (Русия). 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР