Tурският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че вижда напредък

...
Tурският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че вижда напредък
Коментари Харесай

Турция: Не виждаме напредък в преговорите със САЩ за С-400 и Ф-35, готови сме за евентуални американски санкции

Tурският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че вижда прогрес в договарянията със Съединени американски щати за покупката на съветски зенитно-ракетни системи С-400 и американски изтребители Ф-35, само че добави, че Анкара се приготвя също и за възможни наказания от страна на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Турция и Съединените щати имат различия по отношение на решението на Анкара да се снабди с съветските системи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в системите на НАТО. Вашингтон споделя, че сходна стъпка ще заплаши ролята на Анкара в основаването на бойните самолети Ф-35 на Локхийд Мартин, които съгласно американците ще бъдат компрометирани от системите С-400.

Министърът още веднъж съобщи позицията на Турция, че договорката с Москва е към този момент приключен факт, и уточни, че Анкара е изпратила в Русия личен състав, който да бъде подготвен да работи с съветските системи.

Акар уточни, че не схваща за какво договорката за С-400 е обвързвана с програмата за бойния аероплан Ф-35, в която Турция взе участие. " Да не би някъде в протокола за партньорство за Ф-35 да написа, че в случай че някой от сътрудниците се снабди с С-400, ще бъде изключен ", запита Хулуси Акар, представен от ТРТ Хабер.

Министърът посочи, че Турция извършва уговорките си по програмата за Ф-35 и чака тя да продължи съгласно проектите.

По думите му планът продължава, като до момента на Турция са били предадени четири самолета Ф-35, а образованието на четирима турски водачи за работа с тях продължава в Съединени американски щати. Отделно 47 турски военнослужещи работят по обслужването на апаратите, сподели той. " През ноември (от САЩ) ще дойдат два самолета, които ще бъдат ситуирани във военновъздушната база в Малатия ", посочи Акар.

Министърът добави, че Анкара преценя също офертата на Съединени американски щати за системи за противовъздушна защита Пейтриът. По думите му Анкара и Вашингтон работят по уточняване на елементи, отнасящи се до цената, софтуерния трансфер, взаимно произвеждане и други въпроси от най-новата оферта на Съединени американски щати.  

Хулуси Акар заяви също, че Франция е предложила да разположи краткотрайно в Турция системи за Противовъздушна отбрана SAMP-T. " Продължаваме дейностите в тази тенденция ", сподели министърът и напомни, че все още в Турция има една испанска батарея от комплекса Пейтриът в базата Инджирлик в Адана и една италианска батарея SAMP-T в Италия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР