Турският журналист Ерк Акарер, известен с критиките си към Анкара,

...
Турският журналист Ерк Акарер, известен с критиките си към Анкара,
Коментари Харесай

Турски журналист в изгнание нападнат пред дома си в Берлин

Турският публицист Ерк Акарер, прочут с рецензиите си към Анкара, е бил атакуван и ранен пред дома си в Берлин, където живее в заточение.

В оповестено в Туитър видео Акарер заяви, че трима въоръжени нападатели са го чакали в засада в двора на дома му късно в сряда. Полицията удостовери обстоятелството на нападението.

Репортерът и колумнист на левия вестник " Биргюн ", показа, че му е била оказана помощ в болничното заведение, след което е пуснат да се прибере.

Акарер, който живее в Германия от 2017 година, сподели, че е разпознал нападателите и че единият от тях го е предизвестил да не продължава да написа.

Журналистът упрекна за нападението ръководещата в Турция и Партията на националистическото деяние, само че съобщи, че все пак ще продължи да упражнява специалността си.

Турските управляващи издадоха голям брой заповеди за арест против Акарер по отношение на негови публикации и известия в обществените мрежи, в това число едно обвиняване за " засегнатост на президента " поради публикация, оповестена през 2020 година

Турският публицист отстъпник Джан Дюндар, който избяга в немската столица през 2016 година, нападна в Туитър нападението против своя съотечественик и го дефинира като „ непосредствено обръщение ” от турския президент, който желае да покаже, че Анкара " даже да може нападне публицист в Берлин, в случай че е сериозен към режима ”.

През декември турски съд осъди Дюндар - някогашен основен редактор на всекидневника " Джумхюриет ", на повече от 27 години затвор по обвинявания в шпионаж и гнет поради оповестен във вестника материал.
 Кои са враговете на свободното слово - описът на Репортери без граници Кои са враговете на свободното слово - описът на " Репортери без граници "
" Репортери без граници " (RSF) актуализира листата на „ враговете на свободата на печата “. Това са 37 държавни или правителс...

Журналистът Месале Толу - немски жител, който през 2017 година прекара няколко месеца в пандиза в Турция, също се изрече в отбрана на Акарер.

„ Толкова доста хора търсят протекция в Германия, само че към момента са подложени на нападателно отношение тук “, написа тя в Туитър.

Турският профсъюз на медийните служащи DISK Basin-Is разгласява в Туитър своята поддръжка за Акарер.

„ Не можете да прикриете истината посредством сходни офанзиви “, се споделя в нея. " Ние стоим до Ерк Акарер. "

Правозащитните организации упрекват постоянно Турция, че подкопава свободата на месиите като арестува публицисти и затваря сериозно пишещи медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР