Турските военновъздушни сили са нанесли удари по цели на Кюрдската

...
Турските военновъздушни сили са нанесли удари по цели на Кюрдската
Коментари Харесай

Турция е нанесла удари срещу кюрдски бунтовници в Ирак

Турските военновъздушни сили са нанесли удари по цели на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак, заяви Министерството на националната защита на страната. Това става часове, откакто двама служители на реда бяха ранени при бомбен атентат пред вътрешното министерство в столицата Анкара. На мястото са открити близо 10 кг експлозиви.

Става въпрос за 9,7 кг еластичен експлозив С-4, открит у терорист, убит от полицията, преди да успее да задейства бомбата.

Кадър след атентата пред вътрешното министерство на Турция. Getty Images

Непосредствено преди този момент негов сателит се самовзриви. На мястото са открити още три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие. Турските управляващи незабавно дефинираха случилото се като атентат, а ПКК пое отговорност за офанзивата.

В окръг Истанбул и в граничещия с България окръг Къркларели бяха арестувани 20 души, обвинени в терористична активност. Сред задържаните е окръжният представител на прокюрдската Демократична партия на народите, както и общински ръководители, заяви в акаунта си в обществената мрежа ексминистърът на вътрешните работи на страната Али Йерликая. Той акцентира, че битката на Турция против тероризма ще продължи с увереност и решителност, до момента в който и последният терорист не бъде обезвреден.

Според турските управляващи Демократичната партия на народите е обвързвана с приетата за терористична организация Кюрдска работническа партия. Тя пое през вчерашния ден отговорност за атентата пред Министерството на вътрешните работи.

Часове след нападението турските военновъздушни сили направиха редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази. При интервенциите са били изумени 20 цели и са били убити доста бойци, заяви министерството на защита на Турция.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Групировката има бази в Северен Ирак и обвързваните с нея бойци са дейни в Северна Сирия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР