Турските власти пуснаха Мира - момичето, арестувано заради съмнения за

...
Турските власти пуснаха Мира - момичето, арестувано заради съмнения за
Коментари Харесай

Освободиха и втората българка, арестувана заради съмнения за тероризъм в Турция

Турските управляващи пуснаха Мира - момичето, задържано поради подозрения за връзки с клон на ПКК -организация, оповестена от Анкара за терористична. Новината заяви за NOVA дипломат Надежда Нейнски.

Мира Абдулселямоглу обаче е с мярка подписка и не може да напуща Турция. Тя ще би трябвало 2 пъти в седмицата да се подписва. Момичето е получило обвиняване за агитация за терористична организация.

Посланик Нейнски изясни, че за майката Веселина, която беше освободена още сутринта, няма затруднение да се прибере в България. Обсъждано е до насрочването на делото Мира да остане в Измир, при близки на фамилията. Засега обаче и тримата са в Турция.

„ Семейството е заело юрист ", изясни Нейнски. Към страната обаче не е отправяна молба за правна помощ.

Мира, приятелят ѝ Джоузеф, който е английски жител, и майка ѝ Веселина са били задържани преди 7 дни, до момента в който са на отмора в курорта Дидим.

За ареста стана ясно едвам нощес. Часове наред управляващите в Турция отказваха всякаква информация.

В Турция незабавно дошъл бащата Яшар Абдулселямоглу, който е учител в Софийския университет.

„ Това е парадокс. Просто няма нищо общо сред нейните трудове и изказванията на управляващите ", съобщи за NOVA Абдулселямоглу.

Британецът обаче остава в ареста. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. През 2015 година отпътува за 3 месеца в Сирия, където работи като доктор. Преминава и Военно образование.

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година. На 13 юли двамата качват фотоси в обществените мрежи, че потеглят към Бодрум и управляващите незабавно се задействат. Малко преди този момент службите са получили неизвестен сигнал, че в една от вилите в града са настанени 3-ма членове на терористичната организация ПКК.

Иззети са телефони, преносими компютри, фотоапарат и видеокамери. Започва щателна инспекция и на обществените мрежи.

Мира има постове и фотоси в обществените мрежи, измежду които се отличават апели за самостоятелен Кюрдистан, както и думи като: „ Можеш да убиеш кюрд, само че в никакъв случай няма да убиеш Кюрдистан ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР