Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена

...
Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена
Коментари Харесай

Нова серия арести на журналисти в Турция

Турските управляващи арестуваха минимум осем публицисти тази седмица при възобновена принуда против медиите.

Бариш Пехливан, основен редактор за издание на сериозни вести OdaTV, беше задържан в петък поради репортаж, отразяваща погребението на турски офицер от разузнаването, който почина в Либия. Директорът на новините на OdaTV Бариш Теркоглу и журналистката Хюля Килинч бяха задържани поради същата обява в сряда.

Свободата на печата в Турция означи внезапен спад през последните години при държавното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган и страната се трансформира в такава с най-вече публицисти зад решетките в света.

Репортерът Равин Стерк от прокюрдския новинарски уебсайт Rudaw и операторът Мехмет Сирин Акгюн бяха арестувани за „ снимане на поле на дейности на армията " при отразяване на хилядите бежанци на гръцката граница в най-западната провинция Одрин в Турция. По-късно Акгюн бе освободен, до момента в който задържането на Стерк беше удължено два пъти, и той беше изместен в Анкара.

В петък Стерк беше упрекнат в терористична агитация в интерес на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), като съдът цитира изявленията му в обществените медии като доказателство.

Междувременно редакторът на вестник " Йени Яшам " Ферхат Челик, основният редактор Айдън Кесер и редакторът Семиха Аланкуш бяха призовани в съда в петък, само че бяха освободени по-късно денем.
Актьорът Тургай Йълдъз, прочут с видеоклиповете си за политическа ирония, също беше свикан за разпит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР