Турските граждани са подали над 705 хиляди молби за кандидатстване

...
Турските граждани са подали над 705 хиляди молби за кандидатстване
Коментари Харесай

Бум на желаещи да кандидатстват по проекта за социални жилища, обявен от Ердоган

Турските жители са подали над 705 хиляди молби за кандидатстване в плана за създаване на обществени жилища още в първия ден след оповестяването му от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 13 септември тази година.

Подалите молби за кандидатстване авансово внасят по 500 турски лири такса в някоя от държавните банки , с цел да бъдат позволени за присъединяване в жребия, по който ще се дефинират претендентите.

Турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум в телевизионно предаване онлайн съобщи, че се планува строителните търгове за първия стадий да бъдат обявени на 10 октомври.

" Планираме готовите жилища от първия стадий да бъдат предадени на притежателите им след две години. Стойността на първия стадий от плана ще бъде 422 милиарда турски лири. Прави се отстъпка от 40 %. На първия стадий се планува да бъдат построени 250 хиляди обществени жилища ", съобщи той.

Министърът акцентира, че планът за обществените жилища е най-големият обществен план в историята на страната.

" Изключително огромен е ползата към него от страна на жителите във всичките 81 окръга на страната. Той е заложен в 5-годишната обществена стратегия на държавното управление и ще способства за повишаване на трудовата претовареност. Планира се в границите на 5 години да бъдат построени общо 500 хиляди жилища в цялата страна. Крайният период за подаване на молбите за кандидатстване е 31 октомври ", добави той.

Социалните жилища ще бъдат предопределени за жители с ниски приходи , като прагът за Истанбул е 18 хиляди турски лири, а за останалите окръзи 16 хиляди турски лири.

Заделени са обособени квоти за младежи, за роднини на починали военни, за инвалиди и за пенсионери.

Изплащането на заемите за закупуване на въпросните жилища ще може да става за период до 240 месеца.

Ердоган разгласи, че цената на едно тристайно жилище от плана ще бъде 609 хиляди турски лири , а на четиристайно - 850 хиляди турски лири.

Според опозиционни анализатори посочените числа са нереални поради инфлацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР