Турски съд произнесе присъди доживотен затвор за десетки от близо

...
Турски съд произнесе присъди доживотен затвор за десетки от близо
Коментари Харесай

Десетки доживотни присъди в Турция за пуча през 2016 г.

Турски съд произнесе присъди пожизнен затвор за десетки от близо 500-те обвинени в правосъден развой за опита за прелом от 2016 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Анадолската организация и други турски медии оповестиха, че 25-има водачи на Ф-16 са наказани на пожизнен затвор при непоколебим режим, а четирима цивилни, така наречен имами на групировката ФЕТО, упреквана за опита за прелом, са получили по 79 доживотни присъди затвор.

Съдебният развой, в който са упрекнати 475 души, от които 365 са под арест, се отнася до събитията в нощта на пуча във военновъздушната база Акънджъ в Анкара.

Базата беше в центъра на опита за прелом на 15 юли 2016 година, защото в нея пучистите бяха открили собствен команден център за съгласуване на офанзивите, в това число на въздушните удари по Народното събрание и президентския замък.

Там бяха отведени тогавашният шеф на Генщаба на армията ген. Хулуси Акар и командващите силите и бяха държани за заложници, преди да бъдат освободени при интервенция на специфичните елементи часове по-късно.

На четиримата „ цивилни имами “ и военните бяха повдигнати обвинявания в нарушение на конституцията, опит за ликвидиране на президента и съзнателно ликвидиране на десетки хора.

Според турските управляващи групировката ФЕТО на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом.

Над 250 души бяха убити, а към 2200 ранени при пуча.

Движението на Гюлен е прието за терористична организация в Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР