Турски поток ще е едно от трасетата, по които Русия

...
Турски поток ще е едно от трасетата, по които Русия
Коментари Харесай

Руската газ ще достига до Унгария през страната ни

Турски поток ще е едно от трасетата, по които Русия ще доставя природен газ на Унгария в идващите 15 години. Това планува ново съглашение сред " Газпром " и Будапеща, оповестено през вчерашния ден, оповестява Reuters. Доставките няма да минават през Украйна, а в отговор Киев разгласи, че ще изиска от Европейската комисия да прегледа контракта и да реши дали той не опонира на Директивата за газопроводите в Европа, съобщи Bloomberg.

Новото съглашение планува Унгария да получи общо 4.5 милиарда кубически метра газ за 15 години. От тях 1 милиарда куб. метра ще бъдат доставени през Австрия, а останалите 3.5 милиарда куб. метра - през Турски поток и Сърбия. Първите доставки ще стартират на 1-ви октомври.

" Много значим съставен елемент в новото съглашение е диверсификацията на трасетата за доставка ", споделя Алексей Милер, заместник-председател на Съвета на шефовете и ръководител на управителния съвет на " Газпром ".

" Това стана допустимо, значително с помощта на напъните на български, сръбски и маджарски компании, отговарящи за създаването на националните газопреносни системи ", споделя още Милер.

Опасенията на Украйна са, че това ще понижи заплащанията, които страната получава от Русия за използването на трасетата при преноса на газ към Унгария по съглашение, което завършва през 2024 година

Сделката е „ ослепителен образец за политиката на Кремъл по отношение на Украйна “, се споделя в изказване на Сергей Макогон, основен изпълнителен шеф на оператора на газопреносна система на Украйна LLC. „ Въпреки контракта до 2024 година, ние чакаме спадове или цялостното прекъсване на газа за Унгария през Украйна. “

По тази причина Украйна публично разгласи, че изиска от Европейската комисия да прегледа съглашението и да реши дали то съблюдава европейското законодателство в региона на енергетиката. Днес се е състояла среща сред комисарят по енергетиката Кадри Симсън и министъра на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. В отговор външният министър на Унгария Петер Сиярто е привикал на среща посланика на Украйна в Будапеща. Малко по-късно унгарският дипломат в Украйна е бил привикан в Министерството на външните работи в Киев.

Потърсен от Reuters, представителят на Европейска комисия не е дал повече информация за срещата, само че е споделил, че членовете на Европейски Съюз са свободни да подписват двустранни газови съглашения. Страните обаче би трябвало да осведомят Комисията в границите на три месеца, в случай че надвишават 28% от годишното ползване. Сделката, подписана от Унгария, надвишава това количества, е споделил още представителят на Комисията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР