Турската лира се срина с 5% спрямо долара в четвъртък,

...
Турската лира се срина с 5% спрямо долара в четвъртък,
Коментари Харесай

Турската лира се срина с 5%

Турската лира се срина с 5% по отношение на $ в четвъртък, до момента в който страната се приготвя за локални избори този уикенд, оповестява CNBC.
В ранния следобяд доларът нараства с 4,83% по отношение на лирата до 5,5864 лири. Спадът беше провокиран от данните на централната банка, които демонстрират, че е налице трагично понижаване на интернационалните валутни запаси.
Нетните интернационалните валутни запаси на Турската централна банка са на стойност 142 милиарда лири (24,7 милиарда долара) за седмицата, приключваща на 22 март. Това е намаляване с близо 10 милиарда $ за първите три седмици на март.
„ Тези данни демонстрират приближаване до сериозна обстановка “, разяснява Тимъти Аш, старши пълководец за разрастващите се пазари в Bluebay Asset Management.
Последните 24 часа са трагични за турската лира, защото държавното управление оказва напън на банките да лимитират достъпа до турски лири за участниците на суаповия пазар или на други пазарни сегменти, с цел да предотвратят внезапен спад в цената на лирата. Този ход има за цел да спре късите продажби против валутата преди локалните избори в неделя, които се възприемат като навременен референдум за турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Анализатори в Турция чакат загуба за партията на Ердоган. Същите са и резултатите от националните анкетни изследвания измежду популацията.
Турската валута се срина с към 30% през 2018 година

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР