Турската лира поскъпна рязко, след като стана ясно, че Турция

...
Турската лира поскъпна рязко, след като стана ясно, че Турция
Коментари Харесай

Турската лира тръгна рязко нагоре

Турската лира нарастна внезапно, откакто стана ясно, че Турция е една от осемте страни, които ще бъдат краткотрайно освободени от американските наказания, наложи на 5-и ноември върху износа на ирански нефт.

В началото на новата седмица щатският $ и еврото се намалиха с по към 2% към тримесечни дъна, надлежно към 5,3017 турски лири и към 6,0528 лири. Това са най-високите равнища на турската валута от 9-и август насам и откакто на 13-ти август тя се срина до рекордни дъна по отношение на $ и еврото надлежно към 7,1400 и към 8,0800 лири, осведоми БНР.

Турция е една от няколкото страни, получили отстъпки от администрацията на Белия дом, които отстъпки ще им разрешат да продължат краткотрайния импорт на ирански недопечен нефт без те да бъдат осъдени, съобщи в понеделник американският държавен секретар Майк Помпейо. Останалите страни, които краткотрайно няма да бъдат наранени от глобите на Съединени американски щати по отношение на Иран са Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея и Тайван.

Рязкото повишаване на турската лира беше реалност макар, че годишната инфлация в страната набъбна през октомври над 25% за пръв път от 15 години насам. На съвещанието си през предишния месец Турската централна банка обаче остави лихвените ставки непроменени, само че откакто през септември тя усили значително главната репо рента с 6,25% до 24%.

В рамките на последните няколко седмици турската лира съумя да възвърне част от солидните загуби през актуалната година предвид на агресивното покачване на лихвите на ТЦБ през септември и подобряващите се връзки сред Анкара и Вашингтон вследствие на освобождението на американския свещеник Андрю Брънсън, който беше упрекнат от Турция в тероризъм. В края на предходната седмица Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че е вдигнало наложените преди време наказания по отношение на двама турски министри.

По-високите лихвени проценти и облекчаването на напрежението сред Турция и Съединени американски щати помогнаха за повишаването на лирата през последните месеци след внезапния спад през първата половина на годината. Турската лира набъбна с близо 15% през последния месец, макар че към момента е обезценена с 29% по отношение на $ в границите на 2018-а година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР