Турската лира отново се срина.Лирата падна значително спрямо долара на

...
Турската лира отново се срина.Лирата падна значително спрямо долара на
Коментари Харесай

След глътката въздух: Турската лира се срина отново с 8 %

Турската лира още веднъж се срина.

Лирата падна доста по отношение на $ на 27 декември на фона на продължаващата угриженост на вложителите по отношение на паричната политика на Турция. Турската валута предходната седмица набъбна с повече от 50% след солидна намеса от милиарди долари от страната.

Турската валута отслабна до едвам 11,6 по отношение на $ на 27 декември, което е съвсем 8 на 100 от предни дни, заяви Ройтерс, съобщи Стандарт.

Курсът от предходната седмица върна турската валута до равнищата от средата на ноември.

На 20 декември тя падна до най-ниското равнище от 18,4 за $ след едномесечен спад заради опасения от спираловидна инфлация, провокирана от поредност от понижения на лихвените проценти, подкрепяни от президента Ердоган.

Централната банка понижи лихвите си от 19 до 14 % от септември насам, макар инфлацията, която се увеличи до над 21%. 

При сегашните равнища валутата към момента е с 35% по-слаба спрямо края на предходната година.

Ердоган разкри късно вечерта на 20 декември скица, според която Министерството на финансите и централната банка ще възстановят загубите от конвертирани депозити в лири от задгранични валути, което провокира най-голямото повишаване на лирата в тогава.

В изявление за телевизионния канал " А Хабер " Ердоган сподели, че турците са посочили доверие в локалната валута и депозитите са се нараснали с 23,8 милиарда лири след оповестяването на проекта за антидоларизация.

Но данните от банковия контролен орган на BDDK демонстрираха, че доларните влогове, на турските самостоятелни инвеститори остават съвсем непроменени и са 163,7 милиарда $.

Спадът на лирата получи огромен подтик предходната седмица след акция от голям брой продажби в долари от държавни банки, подкрепени от централната банка. Това е коствало на централната банка над 8 милиарда $, съгласно изчисленията на търговците.

Българска народна банка разгласи за през днешния ден обменен курс от 6,47 турски лири за лев, като една лира към този момент е 15 ст.

Преди рeзкия спад на лирата от 20 декември, за малко време един лев се разменяше за над 10 лири, като лирата беше едвам 6 стотинки, написа Марица.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР