Турската лира отбеляза един от най-лошите дни в историята си,

...
Турската лира отбеляза един от най-лошите дни в историята си,
Коментари Харесай

Протести в Турция, след като коментари на Ердоган сринаха лирата с 15% за ден

Турската лира означи един от най-лошите дни в историята си, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган се зарече да завоюва икономическата си " война за самостоятелност " на фона на продължаващото обезценяване по отношение на $.

За финален път лирата пострада толкоз през 2018 година, когато стартира първата модерна валутна рецесия на Турция.

Причината за загубата на стойност на лирата е в немалка степен политиката на турската централна банка, която понижава водещи лихви в миг на инфлация поради схващането на Ердоган - оспорвано от множеството икономисти - че до инфлация водят високите лихви, а не противоположното.
A sharp dip in the value of the Turkish lira to the US dollar has pushed out people in Ankara onto the streets to demand that the ruling AK party resign.

- Arwa Ibrahim (@arwaib)

В резултат поданици на Анкара (а съгласно в. - и Измир) започнаха да се събират на улицата, с цел да изразят недоволството си и да изискат оставката на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. " Дувар " и за демонстрации в Истанбул - към момента малобройни и разпръснати, само че в разнообразни елементи на града, в Кадъкьой, в Куртулуш, в региона на известни университети.

Миналата седмица централната банка още веднъж смъкна лихвите в миг, когато лирата бе изгубила над една четвърт от цената си от началото на годината. Ердоган бе дал сигнал, че желае процесът да продължи. В резултат, откакто над седмица се бе задържала над психологическия предел от 10 за $, тя на банката.

След обяд турската валута доближи 13.45 за $, като до края на вечерта нарастна до 12.86. С това тя се обезцени с 45% от началото на годината и с 26% - единствено от началото на предходната седмица.

Ердоган настоя в понеделник, че не може да одобри политики, които " свиват (икономиката на - бел. ред.) страната, отслабват я, обричат народа ни на безработица, апетит и беднотия ". Това бе измежду факторите, засегнали лирата.

Цените се покачват прекомерно бързо

Ердоган упорства, че желае да даде подтик на износа, вложенията и работните места. Жизнените стандарти обаче се срутват и опозицията желае предварителни избори с аргумента, че мнозина не разполагат с задоволително средства, с цел да претърпяват. " Ройтерс " цитира диалози с поданици на Турция, котио изясняват, че сривът на валутата изяжда фамилния им бюджет и трансформира проектите им за бъдещето.

" Цените се покачват прекомерно бързо. Не желая да закупувам избрани артикули, тъй като станаха прекомерно скъпи, " споделя 28-годишният Каан Аджар, шеф в хотел в Южна Турция. Обяснява пред агенцята, че мисли да анулира пътешестване в чужбина поради възходящите цени.

"Вината е на президента Ердоган, държавното управление на Партията на справедливостта и развиването и тези, които години наред се правеха, че не ги виждат и ги подкрепяха. "
Каан Аджар,
шеф в хотел в Южна Турция

За измеренията на рецесията.

Турската централна банка през днешния ден отбрани решението си. След среща на шефа ѝ Шахап Кавджъоглу Анадолската организация цитира изказване на институцията, съгласно което ценообразуването на пазара на непозната валута е " нездравословно ", нереалистично и в прорез с икономическата доктрина. Един от уволнените ѝ заместник-управители обаче прикани за бързи дейности за отбрана на лирата месец откакто бе уволнен.

Зад Ердоган през вчерашния ден застана фактическият му съдружен сътрудник от Партията на националистическото деяние, Девлет Бахчели, съгласно който няма опция на политика, фокусирана върху вложенията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР