Турската икономика се възстановява от пандемията с най-бързия темп от

...
Коментари Харесай

Турската икономика се възстановява с най-бързия темп от 1999 г.

Турската стопанска система се възвръща от пандемията с най-бързия ритъм от над двадесет години през второто тримесечие. Това носи както положителни вести за президента Реджеп Тайип Ердоган, по този начин и укрепва опасенията от повишаване на инфлацията, написа Financial Times. Ръстът на Брутният вътрешен продукт доближава 21.7% в интервала от април до юни на годишна база. В основата на растежа е скокът в потреблението, който е спомогнал за достигането на инфлацията до малко под 19% - най-високото ниво от две години.

" Положителните данни за тримесечието са много впечатляващи, като в огромната си част са задвижвани от огромно повишаване на вътрешното търсене. Но това не е доста устойчиво. Курсът към харчене след последния локдаун е значително временен ", твърди Роджър Кели, икономист от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Турският финансов министър Лютфи Елван разяснява, че управлението на инфлацията и поддържането на стабилността на локалната валута остават жизненоважни за устойчивия напредък.
Намаляване на лихвените нива
Въпреки внезапното закъснение при започване на пандемията Турция е една от дребното огромни стопански системи, които означиха напредък предходната година - 1.8% главно поради подкрепяното от заемите възобновяване, подпомагано от намаляването на лихвите. През март Ердоган уволни шефа на централната банка, откакто той внезапно усили лихвените нива за стабилизирането на лирата, и го смени с Шахап Кавджъоглу, който споделя възгледите на президента, че високите лихви подхранват инфлацията, вместо да я потискат.

Сега растежът е движен от услугите, които скочиха с 45.8%, а промишлеността означи напредък от 40.5%. Потреблението на семействата набъбна с 22.9% на фона на увеличението на потребителските заеми.

Въпреки че растежът форсира инфлацията, Кавджъоглу резервира лихвените нива до 19% и даде обещание на вложителите, че те ще останат над инфлацията. Същевременно Ердоган упорства шефът на централната банка да понижи разноските за взимане на заем. " Може да станем очевидци по какъв начин Ердоган лимитира апелите си за орязването на лихвите, тъй като с бързия напредък мантрата " Трябва да орязваме " става малко спорна. С малко шанс Кавджъоглу ще бъде избавен от умерения растеж. Предизвикателството ще бъде дали ще има по-силна инфлация, която да докара до повдигане на лихвените нива, с цел да се съблюдава обещанието за позитивни действителни нива ", показва Роджър Кели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР