Турската икономика регистрира ръст от 7,6% на годишна база през

...
Турската икономика регистрира ръст от 7,6% на годишна база през
Коментари Харесай

Турската икономика надхвърли леко прогнозата за ръст през Q2

Турската стопанска система записва растеж от 7,6% на годишна база през второто тримесечие на годината, сочат публични данни, оповестени през днешния ден. Прогнозата беше за 7,5 на 100. През Q1 Брутният вътрешен продукт записа нарастване със 7,3% на годишна база, движена от износа и постоянното вътрешно търсене, напомни Daily Sabah. Анализатори обаче предсказват изстудяване през второто полугодие.

Потреблението на семействата набъбна внезапно (22,5% по отношение на 21,5% през първото тримесечие), а брутното формиране на главен капитал се усили с по-бързи темпове (4,7% против 4,2 на сто). Освен това смяната в чистото външно търсене способства позитивно за растежа, защото износът набъбна с 16,4 ( от 14,8%), до момента в който вносът се усили с 5,8% (от 2,2%). От друга страна, държавните разноски се забавиха (2,3% против 3,1%), обясниха от Trading Economics.



Новата икономическа стратегия на държавното управление, оповестена предходната седмица, дава приоритет на производството, растежа и износа, на политиката на ниски лихвени проценти, чиято цел е реализиране на остатък по настоящата сметка, за който се твърди, че в последна сметка ще стабилизира турската лира и ще забави инфлацията.

Докато намаляването на лихвените проценти имаше за цел да подтиква стопанската система, анализаторите предвиждат, че интензивността може да се охлади през втората половина на годината, заради едва търсене и предстоящото изстудяване на стопанските системи на най-големите търговски сътрудници на Турция.

Централната банка на Турция уточни признаци на закъснение през третото тримесечие по-рано този месец, когато изненада пазарите с намаляването на главния лихвен % със 100 базисни пункта, заявявайки, че би трябвало да продължи да подтиква икономическия напредък.

„ Важно е финансовите условия да останат удобни, с цел да се резервира импулсът на напредък в индустриалното произвеждане и позитивната наклонност в заетостта “, акцентираха от финансовата институция.

Министърът на финансите и финансите Нуреддин Небати чака растежът през второто тримесечие да бъде по-висок от 7,3 на 100.

Икономиката на Турция беше една от дребното, които означиха най-малък напредък през 2020 година Тя се възвърне през 2021 година, разширявайки се с 11 на 100.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР