Турската армия е започнала нова антитерористична операция срещу Кюрдската работническа

...
Турската армия е започнала нова антитерористична операция срещу Кюрдската работническа
Коментари Харесай

Турската армия с нова антитерористична операция в Северен Ирак

Турската войска е почнала нова антитерористична интервенция против Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, написа Daily Sabah, като се базира на известие от Министерството на защитата на югоизточната ни съседка.

Новата интервенция, наречена " Operation Claw Lock ", е против кюрдските формирования в регионите Метина, Зап и Авашин-Басян.

Според информацията на военното ведомство, ПКК са се подготвяли да извършат широкомащабна интервенция против турската войска, която в този момент има намерение да унищожи редица цели, в това число лагери, убежища, укрития, тунели, пещери и хранилища за муниции. В интервенцията са задействани турски изтребители, вертолети и дронове.

В интервенцията, която се реализира както по суша, по този начин и по въздух, са задействани турски командоси и специфични елементи.

Министерството означи, че интервенцията е нанесла тежък удар на терористичното наличие на ПКК в района. Ведомството също по този начин акцентира, че военните са взели всички защитни ограничения за попречване на цивилни жертви и вреди на историческото и културно завещание на района.

Както напомня Daily Sabah, в следствие от турските интервенции в Северен Ирак през последните две години са унищожени убежищата на ПКК в Метина, Авашин-Басян, Зап и Гара. След премахване на въздействието на организацията в тези райони, Турция в този момент се стреми да почисти Кандил, Синджар и Махмур – разказани като " основна цел " – от тероризма.

урция от дълго време акцентира, че няма да толерира терористични закани против националната й сигурност и прикани иракските управляващи да подхващат нужните стъпки за унищожаване на терористичната група. По-рано Анкара означи, че в случай че не бъдат подхванати предстоящите стъпки, тя ще поеме самодейността в свои ръце.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който даде обещание да " почисти " елементи от Северен Ирак, упреква ПКК, че употребява планинската гранична зона като плацдарм за интервенциите си.

В своята повече от 40-годишна терористична акция против Турция ПКК – посочена като терористична организация от Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз – е виновна за гибелта на близо 40 000 души, в това число дами и деца, отбелязва още изданието.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР