Туроператорите вчера излязоха на протест заради липсата на средства от

...
Туроператорите вчера излязоха на протест заради липсата на средства от
Коментари Харесай

Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им

Туроператорите през вчерашния ден излязоха на митинг поради неналичието на средства от държавното управление за ликвидност и възобновяване на парите на клиентите им. В студиото на " Денят стартира " служебният министър на туризма Стела Балтова разяснява какви ограничения ще бъдат подхванати за сектора.

" Сектор туризъм се намира в една невиждана обстановка. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лв., само че се следи едно закъснение от правна и финансова позиция по какъв начин тези средства ще бъдат разпределени. Вече е създадено и в съгласие нужното ", съобщи тя.

Едната част от средствата, към 30 милиона, е държавна помощ и за нея би трябвало да се получи позволение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена - 30 милиона лв. са посочени като безплатна помощ, без обаче да има явен проект по какъв начин да бъдат разпределени. Други 6 милиона са планувани за туроператорите.

Според министъра има решение за разпределението на средствата, само че се чака единодушие от всички институции.

" Празнината, която беше позволена с обновения бюджет, да не бъде посочено по какъв начин тъкмо да бъдат разходвани средствата, лиши задоволително време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се създадат съвещания. Върви в ход, отговорността е доста огромна и наша и ние сме в непрекъснат контакт с сътрудниците ", съобщи Балтова.

Дали ще има локдаун би трябвало да решат здравните управляващи. Решението на зеления документ е в съгласие с туристическия бранш, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Стела Балтова изясни още, че около пандемията доста компании са изгубили част от чиновниците си.

" Немалко компании от междинни се трансфораха в дребни, дребните се трансфораха в микрокомпании. Това е една обстановка, която се следи освен в България само че и в Европейски Съюз. Хората желаят вероятност и задачата на страната е да им покаже тази стратегическа вероятност и да им даде визия за развиването на бранша ", сподели още министърът.

В трите ни зимни курорта все още няма хотели, планувани за карантина. Това би трябвало да бъде решено другата седмица, само че министър Балтова е безапелационна, че такива места би трябвало да има.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР